Βόρεια Μακεδονία: Η απογραφή στο επίκεντρο των πολιτικών αντιπαραθέσεων εν αναμονή της Προεδρικής υπογραφής

Βόρεια Μακεδονία: Η απογραφή στο επίκεντρο των πολιτικών αντιπαραθέσεων εν αναμονή της Προεδρικής υπογραφής

Εν αναμονή της υπογραφής του διατάγματος για τον νόμο περί απογραφής από τον Πρόεδρο Stevo Pendarovski, οι ηγέτες των κυβερνώντων κομμάτων εξηγούν στους πολίτες τη σημασία αυτής της στατιστικής πράξης, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Μακεδονία μετά από 19 χρόνια από την 1η έως τις 21 Απριλίου.

Ο Πρωθυπουργός και ηγέτης του κυβερνώντος SDSM, Zoran Zaev, επανέλαβε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να αναβάλει την απογραφή και αναμένει από τον Pendarovski να υπογράψει το διάταγμα για τον νόμο για την απογραφή στις αρχές της εβδομάδας μετά από διαβουλεύσεις με τους ειδικούς. Όσον αφορά τη θέση της αντιπολίτευσης, χαίρεται που δεν ακούει πλέον την έκκληση για μποϊκοτάζ και υπενθυμίζει ότι το VMRO-DPMNE δεν χρειάζεται να συλλέξει υπογραφές, επειδή μόνο ένας βουλευτής μπορεί να υποβάλει νέο νόμο ή να τροποποιήσει άλλο νόμο.

«Δεν βλέπω ένα λόγο για την αναβολή του. Χαίρομαι που ο Πρόεδρος της χώρας για άλλη μια φορά με εμπειρογνώμονες, με αμερόληπτο μάτι βλέπει, έτσι ώστε η κυβέρνηση να μην ανατραπεί από μια αξίωση, καθώς ένα μικρό μέρος της αντιπολίτευσης, της μακεδονικής αντιπολίτευσης, μιλώντας με όρους υπό όρους, ισχυρίζεται κάτι διαφορετικό επειδή η Αλβανική αντιπολίτευση ψήφισε το νόμο. Αυτό θα είναι μια άλλη διόρθωση. Ο Πρόεδρος Pendarovski θα ανακοινώσει επίσης, πιθανώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τη θέση του, δήλωσε χθες ο Zaev.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας πιστεύει ότι είναι σαφές σε όλους πόσο σημαντική είναι αυτή η στατιστική πράξη και πόσο μεγάλο είναι το καθήκον όλων των πολιτών για την εφαρμογή της.

Σε συνέντευξή του στην τοπική τηλεόραση, ο αρχηγός του DUI, Ali Ahmeti, σχετικά με το θέμα της απογραφής, επεσήμανε ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν στη χώρα και έχουν περιουσία θα καταγράφονται. Διαβεβαίωσε ότι τα θεσμικά όργανα θα κάνουν τη δουλειά τους, οπότε όλοι που ζουν στη χώρα και στο εξωτερικό θα συμπεριληφθούν στην απογραφή. Ο Ahmeti διευκρίνισε επίσης πώς θα καταγραφεί και η διασπορά.

«Υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με την απογραφή, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων συζητήσεων. Είναι ένα στατιστικό ζήτημα, όχι μια πολιτική επιχείρηση, και αυτή η καταγραφεί πρέπει να ολοκληρωθεί. Σχετικά διεθνή ιδρύματα, όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ, το ζητούν από εμάς. Πρέπει να έχουμε πιο ακριβή στατιστικά στοιχεία για την οικονομία της χώρας, για την ιδιοκτησία της χώρας, για τον πληθυσμό της χώρας και κανείς δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Πρώτα θα γίνει καταγραφή εδώ και έπειτα σε όσους βρίσκονται στο εξωτερικό μέσω έγκυρων εγγράφων από τους συγγενείς τους, εδώ ή μέσω της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας για να μάθεις πόσο καιρό ζουν εδώ και πόσο καιρό έξω. Ωστόσο, όλοι είναι κάτοικοι αυτής της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος του DUI.

Όσον αφορά τις προσδοκίες από τα αποτελέσματα, σημείωσε ότι οι Αλβανοί δεν θα μπορούσαν να είναι λιγότερο από 25 τοις εκατό, όπως ήταν το 2002. Εξήγησε τον αριθμό με το συμπέρασμα ότι οι Αλβανοί στην Βόρεια Μακεδονία έχουν ποσοστό γεννήσεων που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Η αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE, των οποίων οι βουλευτές δεν υποστήριξαν το νόμο για την απογραφή, αντέδρασε και κάλεσε τον πρόεδρο να ενεργήσει νηφάλια και επαγγελματικά και να αποφασίσει για το θέμα της απογραφής, αν και πιστεύουν ότι ο Pendarovski θα υπογράψει το διάταγμα ακόμη και μετά από τις διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του VMRO-DPMNE, ο Timcho Mucunski μπαίνει η χώρα σε πολιτική διαδικασία και όχι στατιστική. Απόδειξη αυτού του ισχυρισμού, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι ο αναπληρωτής διευθυντής της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας έχει το δικαίωμα να αρνηθεί το βέτο στα αποτελέσματα της απογραφής.

«Και ας αναρωτηθούμε για το δίλημμα, εάν πρόκειται για μια στατιστική διαδικασία στην οποία ασκήθηκε βέτο από τον αναπληρωτή διευθυντή της Διεύθυνσης Προστασίας και Διάσωσης», ρώτησε ο Mucunski.

Ο Mucunski πιστεύει ότι ο Pendarovski θα υπογράψει το διάταγμα για τον Απογραφικό Νόμο και ότι το μήνυμά τους προς αυτόν είναι να συμβουλευτεί αντικειμενικούς και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα «εγκρίνουν μεγάλο μέρος των παρατηρήσεων του VMRO-DPMNE».

Τόνισε ότι στη χώρα υπάρχουν κατάλληλες βάσεις δεδομένων με τις οποίες μπορεί να διεξαχθεί ηλεκτρονική απογραφή, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να είναι πιο αξιόπιστη όσον αφορά τα αποτελέσματα, αλλά και πολύ φθηνότερη και πιο αποτελεσματική.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα Kate Marie Burns υποστήριξε την έγκριση του νόμου για την απογραφή στο Κοινοβούλιο και σε συνέντευξή της στη Φωνή της Αμερικής αξιολόγησε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, διότι στη χώρα ο πληθυσμός και η περιουσία δεν είναι εγγεγραμμένα για σχεδόν 20 χρόνια, και αυτή η στατιστική πράξη είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μελλοντικών αναπτυξιακών πολιτικών.

«Καταρχάς, είμαι πολύ χαρούμενη που ο νόμος για την απογραφή ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο. Επιπλέον, πέρασε με την υποστήριξη δύο εταίρων της αντιπολίτευσης και του κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει απογραφή σχεδόν 20 χρόνια, και αυτό επηρέασε τη διαδικασία χάραξης πολιτικής, καθώς τα ακριβή στοιχεία για τον πληθυσμό αποτελούν σημαντικό μέρος του μελλοντικού σχεδιασμού. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η απογραφή θα διεξαχθεί από επαγγελματίες, οι οποίοι θα παρέχουν πληροφορίες που θα βοηθήσουν τη χώρα στο μέλλον», δήλωσε η Burns./ibna