Μαυροβούνιο: Θα υπογράψει τους εκ νέου ψηφισμένους νόμους, δηλώνει ο Đukanović

Μαυροβούνιο: Θα υπογράψει τους εκ νέου ψηφισμένους νόμους, δηλώνει ο Đukanović

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović, δήλωσε ότι θα υπογράψει μια σειρά νόμων τους οποίους το Κοινοβούλιο ψήφισε ξανά την Τετάρτη, δηλώνοντας ότι είναι υποχρέωσή του βάσει του Συντάγματος.

Αυτό, όπως λέει, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για τη συνέχιση της διαδικασίας που θα οδηγήσει λογικά στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το μόνο θεσμικό όργανο που διαθέτει την εξουσία να διαιτητίζει επί της συνταγματικότητας του περιεχομένου αυτών των νόμων.

Σε συνέντευξη στο MINA, ο Đukanović ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα υπογράψει προτάσεις για ανάκληση επτά πρεσβευτών, διότι, όπως τόνισε, αυτό θα σήμαινε τη συμμετοχή του στη δυσφήμιση αυτών των ανθρώπων. Προσέθεσε ότι η απόφαση ανάκλησης λαμβάνεται από τον πρόεδρο, σύμφωνα με το άρθρο 95 του Συντάγματος.

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου εξηγεί ότι κατανοεί απόλυτα πως η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία χρειάζεται αλλαγές στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, και αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση στη συμπεριφορά των αρχών σε άλλες χώρες.

Ο Đukanović δήλωσε ότι, κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Zdravko Krivokapić, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Aleksa Bečić και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Dritan Abazović, εξήγησε πώς βλέπει τον τρόπο επιτυχούς συμβίωσης και ότι ήταν επικεφαλής της πολιτικής και του κινήματος που δημιούργησε το κράτος.

«Επομένως, δεν θέλω να εμποδίσω αυτήν τη χώρα και τη λειτουργικότητά της. Θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να καταστίσω τη νέα κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, όπως και πριν, ένα καθόλα κρατικό και εθνικά υπεύθυνο και εποικοδομητικό στοιχείο στην κρατική πολιτική,» δήλωσε ο Đukanović και προσέθεσε ότι η συμβίωση θα είναι μια άλλη νέα επιτυχημένη δημοκρατική εμπειρία του Μαυροβουνίου που θα την καταστίσει ακόμη πιο ώριμη.

Όσον αφορά την άρνησή του να υπογράψει τις απολύσεις του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, δήλωσε ότι κανείς δεν διορίστηκε ή απομακρύνθηκε σε αυτήν τη θέση εκτός της συνόδου του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας. Εξήγησε πως πρέπει να βρουν χρόνο για να μιλήσουν για αυτό το σημαντικό θέμα.

Εκτίμησε ότι το κοινοβούλιο πρέπει να αναζητήσει τρόπους για να επιτύχει τουλάχιστον την πλειοψηφία των τριών πέμπτων που θα διασφαλίσει την εκλογή προσώπων σε ηγετικές θέσεις στο δικαστικό σώμα, εάν το Μαυροβούνιο επιθυμεί να συνεχίσει να διατηρεί την εικόνα ενός λειτουργικού κράτους. Ο Đukanović προσέθεσε ότι αυτή η κυβέρνηση που θα έπρεπε να έχει την υποστήριξη 41 μελών, επικρίνεται κυρίως από την κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή από 27 βουλευτές.

«Πρόκειται για το Δημοκρατικό Μέτωπο (DF) το οποίο ανοιχτά, και μάλιστα με υπερηφάνεια, ενεργεί στο όνομα των συμφερόντων ενός άλλου κράτους, αυτό που θέλει ανοιχτά να ακυρώσει την ταυτότητα του Μαυροβουνίου,» εξήγησε ο Đukanović.

Αυτό δεν συμβαδίζει με τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβερνητική πλειοψηφία την επομένη των εκλογών, ανακοινώνοντας ότι θα σέβεται τη στρατηγική κρατική-πολιτική πορεία που θα πρέπει να οδηγήσει το Μαυροβούνιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), δεσμευόμενο παράλληλα να σεβαστεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ. /ibna