Β-Ε: Ο Sakib Mahmuljin καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών για εγκλήματα πολέμου

Β-Ε: Ο Sakib Mahmuljin καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών για εγκλήματα πολέμου

Το Πρωτοδικείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης καταδίκασε την Παρασκευή τον πρώην διοικητή του Τρίτου Σώματος του Στρατού της Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (ΑΒΗΗ) Sakib Mahmuljin σε δέκα χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα κατά Σέρβων.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του στρατού της Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και του στρατού της Δημοκρατίας Σέρπσκα στο δήμο Zavidovici, του κατηγορούμενου Sakib Mahmuljin, ο οποίος ήταν τότε διοικητής στο 3ο Σώμα του Στρατού της Β-Ε, στον οποίο ανήκε η απόσπαση «El Mujahidin», απέτυχε να εμποδίσει τα μέλη της απόσπσασης «El Mujahidin» να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου εναντίον αιχμαλώτων πολέμου και Σέρβων πολιτών κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης του 1995 του στρατού της Β-Ε στην ευρύτερη περιοχή Zavidovići και Vozuća, στην κεντρική Βοσνία.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, μέλη της μονάδας El Mujahideen, μια απόσπαση ισλαμικών μαχητών από χώρες της Μέσης Ανατολής, σκότωσαν τουλάχιστον 55 στρατιώτες Σερβικού Στρατού που είχαν συλληφθεί κατά την περίοδο από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 1995 και αποκεφάλισαν μερικούς από αυτούς. Παρουσιάστηκε άφθονο φωτογραφικό υλικό και βίντεο που απεικονίζουν τα μέλη της μονάδας να γιορτάζουν τη νίκη με ανθρώπινα κεφάλια στα χέρια. Όλα τα θύματα ταυτοποιήθηκαν, μερικά από αυτά εκταφίστηκαν αλλά χωρίς κρανία.

«Η επιτροπή καταδίκασε τον εναγόμενο σε ποινή φυλάκισης ενός έτους για το ποινικό αδίκημα Εγκλημάτων Πολέμου κατά Πολιτικού Πληθυσμού, δύο χρόνια για το ποινικό αδίκημα Εγκλημάτων Πολέμου εναντίον Τραυματιών και Ασθενών, και οκτώ χρόνια για το ποινικό αδίκημα Εγκλημάτων Πολέμου εναντίον Αιχμαλώτων Πολέμου. Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζοντας το άρθρο 48 παράγραφος 2 του CC SFRY, ο κατηγορούμενος έλαβε σύνθετη ποινή φυλάκισης για περίοδο δέκα ετών,» αναφέρει το Δικαστήριο στην απόφαση.

Λέγεται επίσης ότι ο Mahmuljin κρίθηκε ένοχος επειδή, υπό την ιδιότητά του ως Διοικητή του Τρίτου Σώματος του Στρατού της Β-Ε ως ανώτερου αξιωματούχου, παραβίασε τους κανόνες του εθιμικού διεθνούς δικαίου και το Διάταγμα της Προεδρίας του Στρατού της Β-Ε σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς πολεμικού δικαίου στις Ένοπλες Δυνάμεις της Β-Ε, απέτυχε να λάβει τα απαραίτητα και εύλογα μέτρα για να αποτρέψει τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων δολοφονίας και απάνθρωπης μεταχείρισης, καθώς είχε λόγους να γνωρίζει ότι τα μέλη της Μονάδας El Mujahidin που υπάγονται σε αυτόν επρόκειτο να διαπράξουν τέτοια εγκλήματα. Ο Mahmuljin, όπως αναφέρθηκε στην ετυμηγορία, δεν έλαβε τα απαραίτητα και εύλογα μέτρα για να τιμωρήσει τους δράστες του αναφερόμενου ποινικού αδικήματος της δολοφονίας και της απάνθρωπης μεταχείρισης, γνωρίζοντας ότι τα μέλη της Μονάδας El-Mujahedeen που υπάγονται σε αυτόν επρόκειτο να διαπράξουν τέτοια εγκληματικά αδικήματα, τα οποία και διέπραξαν.»  /ibna