Κροατία: Ο πρόεδρος Milanović εγκατέλειψε εορτασμό πολεμικών εκδηλώσεων

Κροατία: Ο πρόεδρος Milanović εγκατέλειψε εορτασμό πολεμικών εκδηλώσεων

Ο Πρόεδρος της Κροατίας Zoran Milanović ακύρωσε ξαφνικά την παρουσία του σε τελετή για τoν εορτασμό της 28ης επετείου μιας στρατιωτικής επιχείρησης στον πόλεμο του 1991-95, η οποία πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή πόλη Ζαντάρ την Παρασκευή. Η απόφαση ελήφθη αφού ενημερώθηκε ότι δύο από τους καλεσμένους φορούσαν ακροδεξιά διακριτικά του καθεστώτος Ustasha του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Nikola Jelić δήλωσε στο HINA ότι ο Milanović έφτασε στο Ζαντάρ για την τελετή την Παρασκευή το πρωί. Ο Jelić εξήγησε ότι, αφού «παρατηρήθηκε ότι μεταξύ των καλεσμένων ήταν άνθρωποι που φορούσαν διακριτικά της Ustasha και (ρητά) του χαιρετισμού του Ustasha,» ο Milanović τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό Andrej Plenković για να του πει ότι «αυτό είναι απαράδεκτο.»

«Δεδομένου ότι αργότερα διαπιστώθηκε ότι άτομα που φορούν ρούχα με σύμβολα της Ustasha, συμπεριλαμβανομένου του χαιρετισμού της Ustasha, θα παρευρεθούν στο επίσημο μέρος της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος ακύρωσε την παρουσία του,» δήλωσε ο Jelić.

Καθώς ο Milanović από το νόμο εκτελεί επίσης χρέη αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, εξέδωσε εντολή σε άλλους ενεργούς στρατιωτικούς διοικητές που ήρθαν στο Ζαντάρ, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, Ναυάρχου Robert Hranj, να ακυρώσουν την παρουσία τους στην εκδήλωση μετά το πρώτο μέρος της τελετής, όπως και έπραξαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Milanović αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Τον περασμένο Μάιο, ο Milanović εγκατέλειψε επίσης τελετή για τον εορτασμό της επετείου μιας άλλης επιχείρησης κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Okučani στην ανατολική Κροατία, όταν μερικοί βετεράνοι πολέμου που παρακολούθησαν το επίσημο μέρος της εκδήλωσης φορούσαν μπλουζάκια με τη φράση «Za Dom Spremni» (Έτοιμοι για την Πατρίδα). Αυτός είναι ο αμφιλεγόμενος χαιρετισμός της Ustasha που χρησιμοποιήθηκε στο Ναζιστικό συμμαχικό ανεξάρτητο κράτος της Κροατίας (NDH) κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που χρησιμοποιήθηκε επίσης από ορισμένες ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες κατά τη διάρκεια του πολέμου 1991-95.

Αν και ούτε ο Milanović ούτε ο Jelić διευκρίνισαν σε ποιον αναφέρονταν, αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης απέδωσαν το σκάνδαλο σε βετεράνους πολέμου της παραστρατιωτικής ακροδεξιάς ομάδας HOS που συμμετείχε στον πόλεμο του 1991-95, γνωστή για την ολόμαυρη φορεσιά και της οποίας το λογότυπο περιέχει τον αμφιλεγόμενο χαιρετισμό. /ibna