Τουρκία: Την κατάσταση σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Αφγανιστάν συζήτησαν Stoltenberg Çavuşoğlu

Τουρκία: Την κατάσταση σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Αφγανιστάν συζήτησαν Stoltenberg Çavuşoğlu

Την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2020, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δυο άνδρες συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη.

Ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων του ΝΑΤΟ μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με έναν στρατιωτικό μηχανισμό αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ο μηχανισμός αποσυμπίεσης βοήθησε στη μείωση των εντάσεων και στη δημιουργία χώρου για πολιτικές συζητήσεις για την επίλυση των υποκείμενων ζητημάτων. Χαιρετίζω επίσης τις διερευνητικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Για το Αφγανιστάν, ο Stoltenberg επανέλαβε ότι, στην επόμενη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το μέλλον της εκπαιδευτικής του αποστολής. «Όποιο δρόμο κι αν επιλέξουμε, είναι σημαντικό να το κάνουμε μαζί, με συντονισμένο και εσκεμμένο τρόπο», είπε, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν και, ως μέρος αυτής της διαδικασίας, είναι έτοιμο να προσαρμόσει περαιτέρω την παρουσία του.

Στην ημερήσια διάταξη ήταν επίσης η προγραμματισμένη επέκταση της Εκπαιδευτικής Αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ για να διασφαλιστεί ότι το ISIS δεν θα επιστρέψει ποτέ. Για τη Λιβύη, ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση του ΝΑΤΟ ότι η Συμμαχία παραμένει προσηλωμένη στην παροχή συμβουλών στον τομέα της ανάπτυξης θεσμών άμυνας και ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές και τις συνθήκες ασφαλείας.

Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία για τη σημαντική συμβολή της στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και για την ηγεσία των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ το 2021.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, αναφερόμενος με ανάρτηση του στο Twitter για την συνάντηση με τον ΓΓ του NATO, σημείωσε ότι «πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η ενότητα και η αλληλεγγύη εντός της Συμμαχίας. Η Τουρκία αναλαμβάνει κρίσιμους και ηγετικούς ρόλους στη διασφάλιση της αποτροπή και της άμυνας της Συμμαχίας. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις αποστολές του NATO σε Αφγανιστάν και Ιράκ./ibna