Κύπρος: Ο Πρόεδρος της Βουλής θα απαντήσει στον INTOSAI

Κύπρος: Ο Πρόεδρος της Βουλής θα απαντήσει στον INTOSAI

Απαντητική επιστολή στον Διεθνή Οργανισμό Ανώτατων Ελεγκτικών Υπηρεσιών (INTOSAI) θα αποστείλει τελικά ο Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, για το θέμα διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ως προέκυψε μετά την καταγγελία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κύπρου, εξαιτίας της άρνησης της Κυβέρνησης να δώσει αντίγραφα των φακέλων των πολιτογραφήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο INTOSAI ζήτησε τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την Βουλή απόψεις για το θέμα, αφού αποτάθηκε στον ίδιο ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.

Όπως αποφασίστηκε χτες ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος είναι παραλήπτης της επιστολής του INTOSAI, θα αποστείλει επιστολή με απαντήσεις στα ερωτήματα του Διεθνούς Οργανισμού, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται αυτούσια και η επιστολή της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου εκφράστηκαν επιφυλάξεις από πλευράς βουλευτών, σε σχέση με το χειρισμό του θέματος. Ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι το θέμα θα πρέπει να τύχει χειρισμού σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή  από την Προεδρία της Βουλής, ενώ το ΑΚΕΛ θεωρεί πως η απαντητική επιστολή της  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου θα πρέπει να σταλεί ξεχωριστά.

Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής είχε προετοιμάσει το κείμενο της απαντητικής επιστολής με πολλές αιχμές εναντίον της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης, η επιστολή αναφέρει ότι η Κυβέρνηση δεν είναι δεκτική στον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή τον οποίον παράλληλα εκθειάζει για την αγαστή συνεργασία και την βοήθεια που προσφέρει στη Βουλή.

Επιπροσθέτως στο κείμενο της επιστολής προς τον INTOSAI , γίνεται αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος μίλησε  για παράπτωμα ή και κακή συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή κάτι το οποίο συνιστά λόγο απόλυσης ή παύσης του. Μάλιστα το κείμενο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μη αποδεχόμενη συγκεκριμένο έλεγχο, στέρησε  την χώρα από σημαντικό εργαλείο καταπολέμησης της πανδημίας./ibna