Ελλάδα: «Φρένο» στην πρόταση Μητσοτάκη για ταξιδιωτικό έγγραφο το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ελλάδα: «Φρένο» στην πρόταση Μητσοτάκη για ταξιδιωτικό έγγραφο το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι μόνο ιατρικό έγγραφο και όχι ταξιδιωτικό.

Πιο συγκεκριμένα οι ηγέτες της ΕΕ για τα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ζητούν ανοιχτά σύνορα αλλά μόνο για απαραίτητα ταξίδια, ενώ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανέφεραν ότι σε αυτό το στάδιο πρέπει να είναι μόνο ιατρικό και όχι ταξιδιωτικό έγγραφο.

Παράλληλα, υιοθετήθηκε η πρόταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέσπιση κοινού πλαισίου στη χρήση των rapid test και την αμοιβαία αναγνώριση των τεστ αυτών για τον κορωνοϊό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην παρέμβαση του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, έθεσε, μαζί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz και την Πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen, την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) -με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία των τριών ηγετών δεν αποσκοπεί στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον EMA, αλλά στην παράκαμψη χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται βάσει απτών επιστημονικών δεδομένων.

Όσον αφορά το ζήτημα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπόλοιπους ηγέτες για την θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αυτή δεν ευδοκίμησε παρότι αποσαφήνισε ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο πρέπει να είναι η επίτευξη συμφωνίας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του, προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί./ibna