Μαυροβούνιο: Έρευνα της Ειδικής Εισαγγελίας για το χρέος 750 εκατομμυρίων ευρώ

Μαυροβούνιο: Έρευνα της Ειδικής Εισαγγελίας για το χρέος 750 εκατομμυρίων ευρώ

Η Ειδική Εισαγγελία του Μαυροβουνίου (STD) έχει κινήσει διαδικασίες υπό το φως του τελευταίου κρατικού χρέους των 750 εκατομμυρίων ευρώ, όπως επιβεβαιώνεται από το θεσμικό όργανο στην καθημερινή εφημερίδα Pobjeda.

Η ΜΚΟ Montenegro International κάλεσε το SDT να ξεκινήσει έρευνα εναντίον του Υπουργού Οικονομικών και Κοινωνικής Πρόνοιας Milojko Spajić σχετικά με πληροφορίες για την έκδοση ομολόγων και το χρέος της κυβέρνησης ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ΜΚΟ ζήτησε από τον ειδικό κρατικό εισαγγελέα να εξετάσει, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του Νόμου, τη νομική πράξη βάσει της οποίας η νέα κυβέρνηση δανείστηκε 750 εκατομμύρια ευρώ και την τράπεζα και το χρηματιστή μέσω της οποίας διεξήχθη η διαδικασία – δεδομένου του γεγονότος ότι ο ίδιος ο υπουργός εμπλέκεται σε αυτή τη δουλειά, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του – καθώς και κατά πόσον ο Spajić είχε εμπλοκή σχετικά με αυτήν την παράσταση πριν από το διορισμό του.

«Εάν οι πολίτες του Μαυροβουνίου πληρώσουν 21 εκατομμύρια ευρώ (0,4 τοις εκατό x 750 εκατομμύρια x 7 χρόνια) περισσότερο από το ποσό που δανείστηκε η πρώην κυβέρνηση, το καθήκον του ειδικού κρατικού εισαγγελέα είναι να καθορίσει εάν έχουν σχέση αυτά τα 21 εκατομμύρια ευρώ με το ποσό της δωροδοκίας που φέρεται να προσφέρθηκε στον αναπληρωτή πρωθυπουργό Dritan Abazović, το οποίο ήταν υποχρεωμένο να αναφέρει στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ποινικές ευθύνες,» δήλωσε η ΜΚΟ.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Υπουργείο Οικονομικών και Κοινωνικής Πρόνοιας υπέβαλε στον Οργανισμό για την Πρόληψη της Διαφθοράς δήλωση και συνοδευτικά έγγραφα σχετικά με το χρέος του Μαυροβουνίου για 750 εκατομμύρια ευρώ, εκδίδοντας κρατικά ομόλογα. Στις αρχές Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την επιβεβαίωση της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Zdravko Krivokapić δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο είχε αποφύγει την πτώχευση με αυτό το χρέος.

Ο Spajić είπε στη συνέχεια ότι το νέο χρέος θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση προηγούμενων δανείων που ελήφθησαν υπό πολύ δυσμενείς συνθήκες. /ibna