Σερβία: Τον Διοικητή της Συμμαχικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη συνάντησε ο Stefanovic

Σερβία: Τον Διοικητή της Συμμαχικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη συνάντησε ο Stefanovic

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας της Σερβίας Δρ. Nebojša Stefanović συναντήθηκε σήμερα με τον διοικητή των κοινών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, ναύαρχο Robert Burke, με τον οποίο συζήτησε τη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του σερβικού στρατού με το ΝΑΤΟ, με ειδική αναφορά στην κατάσταση ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Οι συνομιλητές αξιολόγησαν ότι η τρέχουσα συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του Σερβικού Στρατού με το ΝΑΤΟ, και ιδίως η Διοίκηση των Κοινών Δυνάμεων της Νάπολης, είναι καλή και ότι οι συναντήσεις υψηλού επιπέδου συμβάλλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας κατανόησης.

Ο Υπουργός Stefanović εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, υπενθυμίζοντας ότι οι τελευταίες εκθέσεις της αποστολής του ΟΑΣΕ δείχνουν ότι υπήρξε αύξηση των περιστατικών κατά περισσότερο από 109,4%, τα οποία επηρέασαν τη σερβική κοινότητα.

Τόνισε ότι αναμένουμε υποστήριξη στην προστασία του σερβικού λαού στη νότια επαρχία μας και στον πιο ενεργό ρόλο της KFOR, για την οποία είναι υπεύθυνη και ότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα διαδραματίσει το ρόλο της στη διατήρηση της σταθερότητας.

Μιλώντας για τη συνεργασία μεταξύ Σερβίας και ΝΑΤΟ, ο Stefanović επεσήμανε ότι η Δημοκρατία της Σερβίας συνεργάζεται με όλους τους εταίρους με εξαιρετικά διαφανή τρόπο, αλλά σύμφωνα με την πολιτική της στρατιωτικής ουδετερότητας, και υπενθύμισε ότι σε αυτό το πλαίσιο το πρόγραμμα «Σύμπραξη για την Ειρήνη» είναι το βέλτιστο πλαίσιο συνεργασίας.

Εκτίμησε ότι η προηγούμενη συμμετοχή σε διάφορους μηχανισμούς PfP, καθώς και η συμμετοχή σε κοινή εκπαίδευση και διεθνείς ασκήσεις, συμβάλλει στην ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας, η σημασία της οποίας είναι πιο ορατή για τον Σερβικό Στρατό κατά τη διάρκεια συμμετοχής σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Ο ναύαρχος Burke τόνισε ότι η Δημοκρατία της Σερβίας και το ΝΑΤΟ είναι στενοί εταίροι και ότι η επιτυχής συμμετοχή των σερβικών δυνάμεων σε πολυεθνικές επιχειρήσεις είναι ένα από τα αποτελέσματα αυτής της εταιρικής σχέσης. Επιβεβαίωσε ότι η αποστολή της KFOR παραμένει αμετάβλητη και ότι μια σταθερή κατάσταση στον τομέα ευθύνης της επιχείρησης είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της περιοχής. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει ένας εξαιρετικός διάλογος μεταξύ του Σερβικού Στρατού και της KFOR, καθώς και ότι τα κανάλια επικοινωνίας είναι συνεχώς ανοιχτά./ibna