Ρουμανία: Επαναδραστηριοποιείτε η OMV Petrom στη Μαύρη Θάλασσα

Ρουμανία: Επαναδραστηριοποιείτε η OMV Petrom στη Μαύρη Θάλασσα

Επαναδραστηριοποιείτε η OMV Petrom σε ύδατα μικρού βάθους, στην Istria, όπου άρχισε γεωτρήσεις στα τέλη Δεκεμβρίου, όπως σημειώνει σε άρθρο με τίτλο «αναδυόμενη Ευρώπη»: οι γίγαντες της ενέργειας στη Ρουμανία ξαναρχίζουν τις επιχειρήσεις τους στη Μαύρη Θάλασσα» η ιστοσελίδα G4media. Σύντομα θα ξεκινήσει μια δεύτερη γεώτρηση σε βάθος 2.500 μ. κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, σε σημείο όπου τα νερά έχουν βάθος περίπου 60 μ.

Όπως δήλωσε ο Chris Veit, εκτελεστικό στέλεχος της  OMV Petrom, που είναι υπεύθυνος για το project, η Μαύρη Θάλασσα είναι στρατηγικής σημασίας για την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου, που σήμερα καλύπτει σχεδόν το 10% της ετήσιας κατανάλωσης αερίου στη Ρουμανία”.

Η  OMV Petrom δραστηριοποιείται στην  Istria και στο Neptun Deep, σε συνεργασία με την  ExxonMobil. Άδειες για γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα κατέχουν ακόμα η αμερικανική  Black Sea Oil and Gas, καθώς και η ρωσική Lukoil, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πωλήσει το 87,8% των μετοχών της στο bloc EX-3 Trident, όπου με βάση στοιχεία του 2015, τα αποθέματα μπορεί να  ξεπερνούν τα 30 δισ κυβ μέτρα φυσικού αερίου. Η Romgaz, που κατέχει το υπόλοιπο 12,2% είναι ο πιθανότερος αγοραστής.

Η Ρουμανία δεν έχει εγκρίνει ακόμα τη νέα Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική της, αναφέρει το δημοσίευμα, μολονότι το 2020 δημοσίευσε μια νέα στρατηγική για την περίοδο 2020-2030, με προβλέψεις έως το 2050, η οποία κάνει λόγο για νέες ενεργειακές πηγές που βασίζονται στο φυσικό αέριο αλλά και το πέρασμα από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο. Προβλέπονται νέες ενεργειακές εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο συνδυασμένης ενεργειακής ισχύος 1600 ΜW και ως βασική πηγή χρηματοδότησης, τα μελλοντικά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Πέρυσι, η Alma Pop, οικονομική διευθύντρια της OMV Petrom, προειδοποίησε ότι το 2030 η Ρουμανία θα  εισάγει το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, εάν δεν εξορυχθεί το αέριο στη Μαύρη Θάλασσα.

Όμως το ενδιαφέρον για τις εξορύξεις αυτές μετριάστηκε το 2018 όταν η κυβέρνηση του PSD υπερφορολόγησε τα κέρδη από τη θαλάσσια ενέργεια. Η σημερινή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να τροποποιήσει τον νόμο προκειμένου να ικανοποιήσει τους επενδυτές.

Από τα τρέχοντα ρουμανικά προγράμματα στη Μαύρη Θάλασσα, πιο κοντά στην έναρξη παραγωγής βρίσκονται οι πλατφόρμες VX Midia και XIII Pelican της BSOG, που έχουν ως χρονικό ορίζοντα το β’ εξάημνο τ.ε.  Ωστόσο, από την εταιρεία έχει γίνει γνωστό, ότι πριν αρχίσει την παραγωγή, θα αναμένει να δει τη νέα νομοθεσία./ibna