Κροατία: Εντείνονται οι προετοιμασίες για την ανακήρυξη ΑΟΖ

Κροατία: Εντείνονται οι προετοιμασίες για την ανακήρυξη ΑΟΖ

Ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας Gordan Grlić Radman κάλεσε την Πέμπτη τους Βουλευτές της Κροατίας να υποστηρίξουν την τροποποίηση του ψηφίσματος του Κοινοβουλίου σχετικά με την κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Αδριατική, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου.

«Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για την κήρυξη μιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης την οποία η Κροατία δικαιούται πλήρως βάσει του διεθνούς δικαίου,» δήλωσε ο Grlić Radman στη Βουλή.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2020, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση για κήρυξη ΑΟΖ στην Αδριατική Θάλασσα, δίνοντας εντολή στην κυβέρνηση να προωθήσει την ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ Κροατίας, Ιταλίας και Σλοβενίας σε τριμερή συνάντηση τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, μετά την ανακοίνωση της Ιταλίας ότι θα κηρύξει ΑΟΖ στην Αδριατική το 2021.

Στις 14 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση υπέβαλε τροποποίηση που διευκρινίζει ότι το ψήφισμα του κοινοβουλίου της Κροατίας θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου.

Η πρώτη τριμερής συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων έχει προγραμματιστεί για τις 29 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Αναμένεται να προετοιμάσει το έδαφος για υπουργική συνάντηση το Μάρτιο, εξήγησε ο Grlić Radman.

Το εν λόγω ζήτημα θα συζητηθεί επίσης την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Grlić Radman με το Σλοβένο ομόλογό του Anže Logar, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κροατία. Η Σλοβενία ​​δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κηρύξει μονομερώς μια ΑΟΖ, στη βάση της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου για τη συνοριακή διαμάχη Σλοβενίας-Κροατίας.

Ο Logar θα ταξιδέψει στο Ζάγκρεμπ περίπου ένα μήνα μετά την τριμερή συνάντηση με τον Κροάτη και τον Ιταλό ομόλογό του, Gordan Grlić Radman και Luigi di Maio αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε δήλωση συνεργασίας για την προστασία της Αδριατικής.

Η δήλωση δεν έχει υπογραφεί ακόμη, ωστόσο ο υπουργός της Σλοβενίας είπε στους βουλευτές ότι «η πρόοδος των εξελίξεων εμπνέει αισιοδοξία».

Η Σλοβενία ​​έχει ήδη λάβει την πρόσκληση για συνάντηση εμπειρογνωμόνων στη Ρώμη, με το υπουργείο να προετοιμάζει σημεία εκκίνησης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας, ο υπουργός ανακοίνωσε μια συνάντηση σε επίπεδο και των τριών ΥΠΕΞ, η οποία θα ακολουθήσει τη συνάντηση εμπειρογνωμόνων, ενώ σε τελευταίο στάδιο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών των χωρών.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Logar και ο Κροάτης οικοδεσπότης του Grlić Radman θα επισκεφθούν την επαρχία Sisak-Moslavina, η οποία επλήγη από έναν καταστροφικό σεισμό στα τέλη Δεκεμβρίου. /ibna