Çavuşoĝlu: Οι σχέσεις Τουρκίας ΕΕ είναι σημαντικές για την ευημερία στην περιοχή μας

Çavuşoĝlu: Οι σχέσεις Τουρκίας ΕΕ είναι σημαντικές για την ευημερία στην περιοχή μας

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell και του Υπουργού της Τουρκικής Δημοκρατίας Mevlüt Çavuşoĝlu σήμερ στις Βρυξέλλες με τους δυο αξιωματούχους να απευθύνονται σε κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου:

“Καλημέρα σε όλους, καλημέρα κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Mevlüt. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που υποδέχομαι σήμερα στις Βρυξέλλες, στα κεντρικά της ΕΥΕΔ, τον συνάδελφο και φίλο μου, τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoĝlu.

Θα αφιερώσουμε χρόνο στην αξιολόγηση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας και θα συζητήσουμε το πώς μπορούν να προχωρήσουν. Το περασμένο έτος ήταν περίπλοκο για τις σχέσεις αυτές. Προσφάτως είδαμε και από τις δύο πλευρές βελτίωση της συνολικής ατμόσφαιρας, καθώς και ορισμένα σημαντικά βήματα. Η σημερινή συνάντηση αποτελεί, επίσης, σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αναζήτησης αμοιβαίων στρατηγικών συμφερόντων, της ανάπτυξης της συνεργατικής μας σχέσης και των κρίσιμων κοινών αξιών και αρχών. Ένα ακόμη θετικό βήμα είναι η ανακοίνωση της έναρξης διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τέτοιου είδους προσπάθειες πρέπει να διατηρούνται. Οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μετουσιώνονται σε δράσεις. Ένα ακόμη σημαντικό βήμα είναι οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να στηρίξουμε μία ταχεία επανεκκίνηση των συνομιλιών αυτών – υπό την αιγίδα των ΗΕ.

Εκφράζουμε την έντονη επιθυμία μας για βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να εμπλακούμε πιο έντονα σε έναν ουσιαστικό διάλογο προκειμένου να ενισχύσουμε τη σημασία των πολιτικών διαδικασιών σχετικά με τις περιφερειακές συγκρούσεις, είτε αυτές είναι στη Συρία, στη Λιβύη ή στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Ασφαλώς θα συζητήσουμε – με πλήρη σεβασμό του ενός προς τον άλλον και με ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο – επί της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία και επί των προοπτικών της ένταξης. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η δυναμική τουρκική κοινωνία θα τονίσει την ανάγκη για αυτόν διάλογο. Θα συνεχίσουμε να ανησυχούμε για την κατάσταση στην Τουρκία, από κάθε άποψη, επειδή είναι μία σημαντική γειτονική χώρα και θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον μαζί της”.

Από την πλευρά του Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

“Σας ευχαριστώ, διακεκριμένοι φίλοι. Βρίσκομαι εδώ σε συνέχεια πρόσκλησης που μου απηύθυνε ο αγαπητός μου φίλος Josep Borrell. Αυτός είναι ο λόγος της επίσκεψής μου στις Βρυξέλλες. Σήμερα και αύριο έχουμε πολύ πλούσιο πρόγραμμα. Θα πραγματοποιήσω σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες..

Το 2020 ήταν ένα έτος με προβλήματα σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, οι επιπτώσεις της οποίας αποτυπώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου και στα Συμπεράσματά του. Έκτοτε, ωστόσο, οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βούληση για δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας και την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ τους. Οι δύο πλευρές προέβησαν σε αμοιβαίες δηλώσεις προκειμένου να διαμορφωθεί μία πιο σταθερή και βιώσιμη διάσταση στις διμερείς σχέσεις και να υπάρξει επανεκκίνηση του διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό επισκέπτομαι τις Βρυξέλλες σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdogan, απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, να επισκεφθούν την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στις Βρυξέλλες θα εργαστώ από κοινού με τον Josep Borrell για την προετοιμασία των επισκέψεων αυτών.

Ασφαλώς και είναι πολύ σημαντική η δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας και μίας θετικής ατζέντας, αλλά προκειμένου να είναι βιώσιμη αυτή η ατζέντα χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα και από τις δύο πλευρές. Από κοινού με τον ΥΕ/ΕΕ θα εργαστούμε επί των πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αναληφθεί. Θα συζητήσουμε για τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, της οποίας την ανανέωση έχουμε ήδη προτείνει από πλευράς μας και θα επιχειρήσουμε να αποσαφηνίσουμε τις λεπτομέρειες μίας τέτοιας συναίνεσης ή μίας Δήλωσης. Θα συζητήσουμε και για τις λεπτομέρειες μίας πολυμερούς Διάσκεψης επί της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα εξετάσουμε, επίσης, τα μελλοντικά βήματα με στόχο να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη αυτή. Θα θιγούν και άλλα σημαντικά θέματα, όπως είναι η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου, ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης, καθώς και άλλα συγκεκριμένα βήματα που θα οικοδομήσουν το κοινό μέλλον της ΕΕ και της Τουρκίας.

Σήμερα και αύριο θα επικοινωνήσουμε τις δικές μας προσδοκίες από τους εταίρους μας. Θα ακούσουμε βεβαίως και τις προσδοκίες των ομολόγων μας στην ΕΕ, καθώς και των θεσμών. Ελπίζω και εύχομαι οι συναντήσεις μας να αποδειχθούν καρποφόρες.

Οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν είναι σημαντικές μόνο per se, αλλά και για την ευημερία στην περιοχή μας και προκειμένου να ξεπεραστούν οι περιφερειακές προκλήσεις με κοινή προσπάθεια. Θα συζητήσουμε και για το θέμα αυτό. Σας ευχαριστώ πολύ”./ibna