Β-Ε: Bίαια επεισόδια στο στρατόπεδο μεταναστών του Blažuj

Β-Ε: Bίαια επεισόδια στο στρατόπεδο μεταναστών του Blažuj

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και αρκετοί συνελήφθησαν μετά τις μεγάλης κλίμακας αναταραχές που ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στο Blažuj, κοντά στην πρωτεύουσα Σεράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ένας αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) φέρεται επίσης να έχει τραυματιστεί. Σύμφωνα με δήλωση της αστυνομίας, αρκετά επίσημα οχήματα της αστυνομίας, οχήματα του ΔΟΜ, καθώς και οι εγκαταστάσεις του προσωρινού κέντρου υποδοχής υπέστησαν ζημιές, μαζί με εξοπλισμό Η/Υ και γραφείου στο κέντρο, ιδιοκτησία του ΔΟΜ.

Η αστυνομία ενημερώθηκε την Τετάρτη περίπου στις 8 μ.μ. σχετικά με μια διαμάχη και μια συγκέντρωση πολλών ανθρώπων ασιατικής καταγωγής, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν ως μετανάστες στην περιοχή του κέντρου υποδοχής στο Blažuj.

«Εκτεταμένες αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και μέλη του Κέντρου Υποστήριξης της Αστυνομίας, βρέθηκαν στο σημείο για να επαναφέρουν τη δημόσια τάξη και ειρήνη,» δήλωσε η αστυνομία του Σεράγεβο.

Τα μέλη της Αστυνομίας εργάζονται για να προσδιορίσουν και να αποσαφηνίσουν όλες τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβαν χώρα η βία, οι τραυματισμοί, οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, οι κλοπές και η καταστροφή περιουσιών.

Τα αίτια του συμβάντος εξακολουθούν να μην έχουν αποσαφηνιστεί, με δύο πιθανά σενάρια να κυκλοφορούν ανεπίσημα. Το ένα αναφέρει ότι ομάδες Σουνιτών και Σιιτών συγκρούστηκαν στο στρατόπεδο όταν ένας Ιρανός «προσέβαλε τον Προφήτη Μωάμεθ». Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, οι αναταραχές ξεκίνησαν όταν οι αξιωματικοί του ΔΟΜ προσπάθησαν να μεταφέρουν έναν μετανάστη που ήταν ο ηγέτης μιας βίαιης ομάδας σε άλλο στρατόπεδο.

Το πρόβλημα των μεταναστών και των προσφύγων στη Β-Ε αυξάνεται, με τον πραγματικό αριθμό αυτών που διαμένουν σήμερα στη χώρα να παραμένει άγνωστος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί να διανεμηθούν οι μετανάστες σε ολόκληρη την επικράτεια της Β-Ε αντί να συγκεντρωθούν στο Σεράγεβο και στο καντόνι της Una-Santana. Ωστόσο, τέτοιες προτάσεις βρίσκουν τις αρχές της Δημοκρατίας Σέρπσκα αντίθετες, όπως και ορισμένα καντόνια στην Ομοσπονδία της Β-Ε όπου οι Κροάτες αποτελούν την πλειοψηφία. Η ΕΕ έχει μέχρι τώρα διαθέσει πάνω από 85 εκατομμύρια ευρώ σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται με μετανάστες και πρόσφυγες, ωστόσο το καθεστώς τους παραμένει στο χείλος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. /ibna