Βόρεια Μακεδονία: Στο επίκεντρο το Σχέδιο Δράσης με τη Βουλγαρία και προετοιμασία για την προσεχή σύνοδο της μεικτής επιτροπής

Βόρεια Μακεδονία: Στο επίκεντρο το Σχέδιο Δράσης με τη Βουλγαρία και προετοιμασία για την προσεχή σύνοδο της μεικτής επιτροπής

Συνεχίζονται οι συνομιλίες με τη Βουλγαρία για συγκεκριμένα έργα, αλλά για την κυβέρνηση είναι σαφές ότι για τους Μακεδόνες, η γλώσσα και η ταυτότητα της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχουν χώρο στη συζήτηση. Στο επίκεντρο τους επόμενους μήνες είναι το Σχέδιο Δράσης που βρίσκεται σε διατομεακή βάση. Η κυβέρνηση στα Σκόπια αναμένει ότι θα εγκριθεί στην πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας προκειμένου να προσαρμοστεί, να γίνει αποδεκτή και να εφαρμοστεί αμέσως.

Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε χθες ότι το πολιτικό μέρος είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί μετά τις εκλογές στη Βουλγαρία. Εξηγώντας το Σχέδιο Δράσης, είπε ότι ασχολείται με τις μεταφορές, την κατασκευή συνόρων, το δίκτυο φυσικού αερίου, τους σιδηροδρόμους, τους δρόμους, για καλύτερη σύνδεση με τη Βουλγαρία, συνεργασία στην εκπαίδευση, την υγεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την ψηφιοποίηση.

Αυτές τις μέρες, όπως ενημέρωσε, υπάρχει μια προπαρασκευαστική σύνοδος της Επιτροπής για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα όπου, όπως είπε, η Βόρεια Μακεδονίας και η βουλγαρική πλευρά προετοιμάζονται από κοινού την προετοιμασία της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο. Εξέφρασε την προσδοκία ότι ακόμη και από αυτήν την προπαρασκευαστική συνεδρία θα έχουμε κάποια πρόοδο.

Για να δώσει η Βουλγαρία το πράσινο φως για το διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρεια Μακεδονία με την ΕΕ, υπάρχουν μόνο δύο επιλογές που θα πρέπει να περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις της Βουλγαρίας για συμμόρφωση με τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας, Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε χθες στην Εθνική Τηλεόραση της Βουλγαρίας (BNT). η Αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, Iliana Yotova.

Σύμφωνα με την ίδια, είτε θα επιμείνουν στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να έχει ένα τελευταίο κεφάλαιο και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για να ελέγξει εάν τηρείται η Συμφωνία Καλών Γειτόνων ή να συμπεριλάβουν τις απαιτήσεις της Βουλγαρίας για συμμόρφωση με τη Συμφωνία. Η Βουλγαρία, λέει, ότι έχει χαθεί σχεδόν ένας χρόνο για να εξηγήσει τη θέση της στους ευρωπαίους εταίρους και να τους κερδίσει.

Εν τω μεταξύ, η ευρωβουλευτής της Πράσινης Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Tineke Strick, χρησιμοποίησαν τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας για να ζητήσουν πίεση από τη Βουλγαρία να άρει το βέτο της για διαπραγματεύσεις με τη βόρεια Μακεδονία. Στη χθεσινή ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Antonio Costa, του ζήτησε να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση την Βουλγαρία.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Nikola Dimitrov στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ στο Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Martin Klus τόνισε ότι στο επίκεντρο της κυβέρνησης παραμένει ο εξευρωπαϊσμός της χώρας, με ακόμη ισχυρότερη δέσμευση για εσωτερικές μεταρρυθμίσεις υπό το φως της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Χθες, η αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE ζήτησε από τον Πρωθυπουργό Zoran Zaev και την κυβέρνηση να απαντήσουν, όπως επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου του κόμματος Vlado Misajlovski, σχετικά με τη “μυστική απομάκρυνση” μέλους της Επιτροπής για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα που συμμετείχαν στις συνομιλίες με τη Βουλγαρία και εάν δεν αποτελεί αυτό εισαγωγή σε μια νέα παραχώρηση από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας.

Το VMRO-DPMNE κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για τη διαπραγμάτευση ενός παραρτήματος της Συμφωνίας, το οποίο, όπως λέει ο Misajlovski, είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνει στοιχεία της ταυτότητας, της ιστορίας και της γλώσσας. Το VMRO-DPMNE υπογραμμίζει ότι οι ιστορικές επιτροπές πρέπει να διαπραγματεύονται χωρίς επιβάρυνση από πολιτικές πιέσεις και τα χαρακτηριστικά ταυτότητας δεν πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων./ibna