Ρουμανία: Έληξε εν τη γενέσει της η ανταρσία στο PNL

Ρουμανία: Έληξε εν τη γενέσει της η ανταρσία στο PNL

Η εξέγερση στο PNL κατά του προέδρου του κόμματος, Ludovic Orban, έληξε πριν καν αρχίσει. Μετά την άρνηση, όπως όλα δείχνουν, του Προέδρου Klaus Iohannis να στηρίξει την πρωτοβουλία του Rares Bogdan, η οποία διεφάνη και από τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Δημάρχου του Cluj, Emil Boc, η σκόνη κατακάθισε και το κόμμα οδεύει συντεταγμένα προς το συνέδριό του.

Στο συνέδριο αναμένεται ότι ο Orban θα δεχθεί επικρίσεις για τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης με το USR PLUS και το UDMR, αλλά και για το αποτέλεσμα των εκλογών, στις οποίες το PNL ήρθε δεύτερο, μετά το PSD.

Πληροφορίες στον Τύπο αναφέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα, την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου και των νομαρχιακών εκλογών που θα προηγηθούν θα καθορίσει, το Φεβρουάριο, το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος. Στο όργανο αυτό συμμετέχουν οι πρόεδροι των Νομαρχιακών Οργανώσεων, οι υπουργοί, βουλευτές και γερουσιαστές, καθώς και οι ευρωβουλευτές του PNL.

Τo καταστατικό του κόμματος προβλέπει τη διεξαγωγή συνεδρίου κάθε τέσσερα χρόνια, μετά από βουλευτικές εκλογές, σε τόπο, χρόνο και με αριθμό μελών και προσκεκλημένων που καθορίζει το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος κατόπιν πρότασης του Εκτελεστικού Γραφείου. O αριθμός των συνέδρων δεν δύναται να είναι μικρότερος από 1.000. Οι δε εκλογές στις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις θα πρέπει να διεξαχθούν τουλάχιστον 45 μέρες πριν το (τακτικό) συνέδριο. Στο καταστατικό αναφέρεται ακόμα ότι το συνέδριο πρέπει να διεξάγεται έως τις 31 Ιουλίου του επόμενου έτους εκείνου των κοινοβουλευτικών εκλογών.

Πλην της πανδημίας, που εν πολλοίς θα υπαγορεύσει την ημερομηνία του συνεδρίου, υπέρ της διεξαγωγής του το φθινόπωρο, φαίνεται να είναι και ο Klaus Iohannis.

H πλειοψηφία των συνέδρων επιθυμεί ένα συνέδριο με φυσική παρουσία, όμως είναι αδύνατο να οργανωθεί αυτό γρήγορα, με συμμετοχή άνω των χιλίων ατόμων, όπως αναφέρει το καταστατικό του PNL, εξαιτίας των περιορισμών λόγω της πανδημίας, που προβλέπει ο νόμος. «Είναι ελάχιστα πιθανό μέσα σε λίγους μήνες μόνον να μπορέσουμε να οργανώσουμε και τις εκλογές στις τοπικές οργανώσεις και το συνέδριο με φυσική παρουσία. Πρέπει να εμβολιαστεί ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, για να μπορέσουν τα μεγάλα συνέδρια να πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία”, εξήγησε ηγετικό στέλεχος των Φιλελευθέρων.

Το χρονοδιάγραμμα του συνεδρίου προβλέπεται από το καταστατικό του PNL και υποχρεώνει το κόμμα να οργανώσει εκλογές σε όλες τις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα στείλουν τους εκπροσώπους τους στο συνέδριο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αυτό το διάστημα διεξάγονται έντονες εσωκομματικές συζητήσεις, κατά τις οποίες διαμορφώνεται ο συσχετισμός δυνάμεων σε επίπεδο νομών, καθώς από εκεί θα προέλθουν οι ψήφοι για τον μελλοντικό πρόεδρο του κόμματος. Τόσο ο Ludovic Orban όσο και οι αντίπαλοί του επιδιώκουν να εξασφαλίσουν μια ισχυρή εκλογική βάση. Ο Orban διατηρεί υποστηρικτές οι οποίοι τονίζουν ότι κατάφερε να εκδιώξει από την εξουσία την κυβέρνηση Dancila και μπόρεσε να κυβερνήσει, και ότι κυβέρνησε καλά τη χώρα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη Ρουμανία.

Οι επιθέσεις του Rareș Bogdan και του Robert Sighiartău κατά του Ludovic Orban, σύμφωνα με πηγές μέσα από το κόμμα και την προεδρική διοίκηση, ήταν προσωπική τους κίνηση.

Ο Klaus Iohannis φέρεται να είπε στους εσωκομματικούς αντιπάλους του Orban ότι ”έπρεπε να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα (της αλλαγής ηγεσίας) αμέσως μετά τις εκλογές” και ότι η αναταραχή εντός του κόμματος δεν είναι ευπρόσδεκτη, σε μια στιγμή που η απόλυτη προτεραιότητα είναι ο νόμος για τον Προϋπολογισμό. Εξάλλου, ο Iohannis αποθάρρυνε κάθε εσωκομματική επίθεση κατά του προέδρου του PNL μετά την ήττα στις εκλογές επειδή ο Orban ήταν επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας με τα άλλα κόμματα και δεν έπρεπε να αποδυναμωθεί κατά το διαμοίρασμα των υπουργείων.

Ηγετικό στέλεχος του κόμματος δήλωσε ότι “υπάρχει δυσαρέσκεια, αλλά όχι μεγάλη. Μεγάλη ένταση σημειώθηκε κατά την κατανομή των υπουργείων, όμως αυτή εκτονώθηκε”. Κατά τη γνώμη του, η επίθεση δημοσίως των Rareș Bogdan και Robert Sighiartău κατά του Orban ήταν προσωπικού χαρακτήρα και δεν είχε καν τη στήριξη των οργανώσεων βάσης τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δυο ηγετικά στελέχη είναι δυσαρεστημένα επειδή δεν έλαβαν υπουργικά χαρτοφυλάκια. Ο Rareș Bogdan επιθυμούσε το υπουργείο Εσωτερικών και ο Robert Sighiartău το υπουργείο Ανάπτυξης. Στο Υπουργείο Εσωτερικών τοποθετήθηκε όμως ο Lucian Bode και το Υπουργείο Ανάπτυξης παραχωρήθηκε στο UDMR.

Ο Δήμαρχος του Cluj και πρόεδρος της ΚΕΔΚ Ρουμανίας, Emil Boc, τον οποίο ο Rareș Bogdan υπέδειξε  ως πιθανό υποψήφιο για την προεδρία του κόμματος, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί κανένα αξίωμα στο μελλοντικό συνέδριο του κόμματος και ότι κάθε δημόσια συζήτηση για τα εσωκομματικά προβλήματα στο PNL πρέπει να σταματήσει.

Αυτή τη στιγμή το PNL προσπαθεί να εδραιωθεί στην κυβέρνηση και οι Τοπικές Οργανώσεις να τοποθετήσουν όσο γίνεται περισσότερους δικούς τους ανθρώπους ως νομάρχες, αντινομάρχες, υφυπουργούς και επικεφαλής οργανισμών. “Τις διαπραγματεύσεις κάνει ο Orban, πώς μπορεί να έρθει τώρα κάποιος να του ζητήσει να παραιτηθεί;” τόνισαν κορυφαία στελέχη του PNL./ibna