Σερβία: Για μια νέα αρχή στις διπλωματικές σχέσεις με τη Βουλγαρία, μίλησε ο Selaković

Σερβία: Για μια νέα αρχή στις διπλωματικές σχέσεις με τη Βουλγαρία, μίλησε ο Selaković

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Nikola Selakovic Νικόλα δήλωσε σήμερα μετά το πέρας της επίσημης επίσκεψής του στη Βουλγαρία ότι συζήτησε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας το σχεδιασμό για τη βελτίωση όλων των τύπων συνεργασίας, ξεκινώντας από έργα υποδομής έως την κοινή οικονομική συνεργασία.

Υπενθύμισε ότι αυτή είναι μια από τις πρώτες του υπουργικές επισκέψεις γενικά και η δεύτερη στην περιοχή.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με την Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ekaterina Zaharieva, επισημάνθηκε τόσο από τη Βουλγαρία όσο και από την πλευρά μας ότι ως υπουργοί Εξωτερικών, πρέπει να βλέπουμε ο ένας τον άλλο πιο συχνά και να αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα που έχουμε ως περιοχή», δήλωσε ο Selakovic.

Μίλησαν επίσης για την ανάγκη βελτίωσης των διμερών σχέσεων, όπως επεσήμανε, και για τις επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην από κοινού συνεργασία, η οποία αποτελεί μεγάλη επιτυχία στην κατασκευή έργων υποδομής.

Σύμφωνα με τον Selaković, υπάρχει ένας αυτοκινητόδρομος που συνδέει το Βελιγράδι και τη Σόφια, και ο οποίος έχει ήδη ολοκληρωθεί από την πλευρά μας ως τα σύνορα.

«Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι και τη βουλγαρική πλευρά των συνόρων, το οποίο θα συνδέσει τις δύο πρωτεύουσες μας με έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο σε λίγο περισσότερο από τρεις ώρες», τόνισε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

Συζήτησαν επίσης τα έργα στον τομέα της ενέργειας, όπως το “Balkan Stream”, και τη συνέχεια της κατασκευής της διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας, η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, θα επιτρέψει την ενεργειακή διαφοροποίηση.

Ανέφερε επίσης τη σημασία του τουρισμού για τις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι κατά την περίοδο πριν από την πανδημία COVID-19, καταγράψαμε ιστορικές επιτυχίες στον αριθμό των ανταλλαγών επισκεπτών, Σέρβων στη Βουλγαρία και Βούλγαρων στη Σερβία.

Σημειώνοντας κατά τη γνώμη του ότι όλα τα παραπάνω, δείχνουν την ανάγκη εμβάθυνσης και βελτίωσης της συνεργασίας στο μέλλον.

«Εάν ολοκληρώσουμε τη διασύνδεση αερίου, έχουμε ολοκληρώσει έναν αγωγό αερίου. Ο αυτοκινητόδρομος πλησιάζει στο τέλος του, οπότε ας δούμε ποια θα είναι τα μελλοντικά μας έργα και υπάρχει πολύς χώρος για αυτό», ανέφερε ο Selaković.

Συζήτησε επίσης όλα αυτά τα θέματα με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borissov.

«Υπήρξε επίσης συζήτηση για οικονομική συνεργασία, η οποία επικεντρώνεται επί του παρόντος στο εμπόριο. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης κοινή οικονομική συνεργασία, για να ανοίξουμε σε τρίτες αγορές τις εταιρείες μας, ίσως μέσω μιας κοινής εμφάνισης αυτών», κατέληξε ο Selaković.

Μετά από αυτές τις συναντήσεις, ο Υπουργός μίλησε επίσης με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Rumen Radev, για όλα τα θέματα που αναφέρονται.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Radev εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Βουλγαρίας στον Πρόεδρο της Σερβίας, Aleksandar Vucic, για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς τη βουλγαρική μειονότητα στη Σερβία.

Ο Selaković αξιολόγησε την επίσκεψη στη Βουλγαρία ως «νέα αρχή» των διπλωματικών διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, έχοντας υπόψη ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας δεν έχει πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία από το 2014./ibna