Β-Ε: Ο Schmidt επίσημος υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Inzko

Β-Ε: Ο Schmidt επίσημος υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Inzko

Επιτέλους, επιβεβαιώθηκαν την Τετάρτη οι φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την παραίτηση του Ύπατου Εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Β-Ε Valentin Inzko, με τον Christian Schmidt φαβορί για τη διαδοχή του.

Ο Inzko, ο οποίος διορίστηκε τον Μάρτιο του 2009, κατείχε τη θέση η οποία προέβλεπε την «εποπτεία της αστικής πτυχής της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Dayton» και εκείνης του «διερμηνέα της συμφωνίας». Θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που δεν χρησιμοποίησε τις «δυνάμεις της Βόννης» εναντίον πολιτικών στη Β-Ε, αν και Βόσνιοι πολιτικοί κατά κύριο λόγο το απαιτούσαν. Εξ ου και το παρατσούκλι «ο άνθρωπος που εκφράζει ανησυχίες.»

Ο Josip Juratović, μέλος του Bundestag, επιβεβαίωσε στο N1 την Τετάρτη ότι ο Christian Schmidt θα είναι επίσημα ο υποψήφιος της Γερμανίας για τη θέση, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία του γερμανικού Υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas είχε περάσει τη διαδικασία στην κυβέρνηση της Γερμανίας.

Ο Juratović περιέγραψε τον Schmidt ως ένα ήσυχο αλλά πρακτικό και συνεπές άτομο.

Όταν ρωτήθηκε ποιες είναι οι πιθανότητες να εκλεγεί ο Schmidt από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνασπισμού Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας (PIK) και να επιβεβαιωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο Juratović δήλωσε ότι είναι γερμανική πολιτική να μην στέλνουμε τους ανθρώπους στην αβεβαιότητα.

«Υπάρχει μια τεράστια πιθανότητα να εγκριθεί,» είπε.

Σύμφωνα με τον Juratović, ο Schmidt γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στη χώρα και τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Πρόκειται για κάποιον που παρακολουθεί την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια από τη δεκαετία του 1990. Γνωρίζει όχι μόνο τη Β-Ε, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, και είναι κάποιος που δεν θα αναλάβει τη θέση χωρίς να γνωρίζει διαθέτει βαθιά γνώση για την περιοχή. Ένα άλλο ερώτημα είναι ποιοι στόχοι θα τεθούν. Πιστεύω ότι δεν θα επιδείξει προκατάληψη προς καμία πλευρά, αλλά θα ακολουθεί αυστηρώς τα δημοκρατικά θεμέλια. Συμφωνήσαμε ότι θα συναντηθούμε την επόμενη εβδομάδα για να εναρμονίσουμε τις απόψεις για το πώς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε στρατηγικά,» δήλωσε ο Juratović.

Ο Christian Schmidt είναι μέλος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης και πρώην Υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Προεδρία της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC) που εκπροσωπείται από την Τουρκία.

Η Ρωσική Πρεσβεία στη Β-Ε ανακοίνωσε ότι η στάση τους απέναντι στο Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου παραμένει αμετάβλητη: το OHR θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό. /ibna