Κοσσυφοπέδιο: 47 υποψήφιοι βουλευτές έχουν νομικά προβλήματα

Κοσσυφοπέδιο: 47 υποψήφιοι βουλευτές έχουν νομικά προβλήματα

47 υποψήφιοι για βουλευτές από τους περίπου 1.000 και 80 από το σύνολο των υποψηφίων έχουν pistopo ως ένοχοι ποινικού αδικήματος με τελεσίδικη δικαστική απόφαση τα τελευταία τρία χρόνια, ανακοίνωσε o εκπρόσωπος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Κοσσυφοπεδίου Valmir Elezi σε συνέντευξη τύπου.

«15 από τις 28 πολιτικές οντότητες που έχουν υποβάλει αίτηση για πιστοποίηση έχουν υποψηφίους που δεν είναι σύμφωνοι με το άρθρο 29 του νόμου για τις γενικές εκλογές, παράγραφος “ç”που ορίζει ότι ένας υποψήφιος για βουλευτής δεν μπορεί να είναι πρόσωπο που έχει κριθεί ένοχος ποινικού αδικήματος με τελεσίδικη δικαστική απόφαση τα τελευταία τρία χρόνια. Αφού λάβει αυτές τις απαντήσεις, το γραφείο εγγραφής και πιστοποίησης του πολιτικού κόμματος θα προετοιμάσει τη σύσταση για την έγκριση ή την απόρριψη της πιστοποίησης πολιτικών οντοτήτων και των υποψηφίων τους. Αυτές οι συστάσεις θα παρουσιαστούν στις συνεδρίασεις της ΚΕΕ», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Elezi είπε ότι σε αυτό το στάδιο η KEE δεν μπορεί να δημοσιεύσει τα ονόματα των υποψηφίων που παραβιάζουν το νόμο.

Πρόσθεσε ότι αφού λάβει αυτές τις απαντήσεις, το Γραφείο Εγγραφής Πολιτικών Κομμάτων και Πιστοποίησης θα προετοιμάσει τη Σύσταση για έγκριση ή απόρριψη της πιστοποίησης πολιτικών οντοτήτων και των υποψηφίων τους.

«Αυτές οι συστάσεις θα παρουσιαστούν στις συνεδριάσεις της ΚΕΕ. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που εγκρίθηκε από την ΚΕΕ, οι συστάσεις θα ετοιμαστούν σήμερα και αύριο, ενώ η ΚΕΕ θα λάβει τις αποφάσεις το αργότερο στις 22 Ιανουαρίου. Επίσης, οι πολιτικές οντότητες θα ειδοποιηθούν, καθεμία από αυτές, για τις απαντήσεις που έχουμε λάβει από τα θεσμικά όργανα, ώστε να μπορούν να συμπληρώσουν τον κατάλογο με άλλους υποψηφίους, σε περίπτωση που οποιοσδήποτε υποψήφιος δεν πληροί τα νομικά κριτήρια. Σε περίπτωση που μια πολιτική οντότητα ή υποψήφιος δεν έχει πιστοποιηθεί, μπορεί να υποβάλει καταγγελία στην Επιτροπή Παραπόνων και Προσφυγών. Η υπόθεση μπορεί να παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο εάν ο διάδικος μπορεί να μην είναι ικανοποιημένος με την απόφαση. Αυτή η περίοδος παραπόνων και αποφάσεων έχει προγραμματιστεί να κλείσει στις 31 Ιανουαρίου. Μετά από αυτό, την 1η Φεβρουαρίου, θα υπάρξει κλήρωση για την κατάταξη των πολιτικών οντοτήτων κατά την ψηφοφορία αυτών των εκλογών», είπε ο εκπρόσωπος της ΚΕΕ Valmir Elezi./ibna