Κροατία: Ξένες εταιρείες εισέρχονται στην αγορά ενέργειας

Κροατία: Ξένες εταιρείες εισέρχονται στην αγορά ενέργειας

Η ελληνική εταιρεία Coral A.E. ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας για τη συμμετοχή της στις δραστηριότητες του Ομίλου APIOS d.o.o. στην Κροατία, αποκτώντας το 75% των μετοχών της.

Η Coral δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά πετρελαίου από το 1926. Ο πρώην όμιλος Shell Hellas AE μετονομάστηκε τον Ιούλιο του 2010 μετά την εξαγορά του από την Motor Oil Hellas SA. Με περίπου 700 σταθμούς λιανικής πώλησης υπό την επωνυμία Shell στην Ελλάδα, η Coral θεωρείται ο ηγέτης στην αγορά πετρελαίου.

Οι κύριες δραστηριότητές του περιλαμβάνουν χονδρικές και λιανικές πωλήσεις ενός ευρέος φάσματος προϊόντων πετρελαίου, με πελάτες στον βιομηχανικό, εμπορικό και ναυτιλιακό τομέα.

Ο όμιλος APIOS d.o.o. ιδρύθηκε το 2009 και δραστηριοποιείται στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο υγρών καυσίμων στην Κροατία. Διαθέτει 26 πρατήρια καυσίμων με μερίδιο αγοράς περίπου 3%.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η εταιρεία θα μετονομαστεί σε Coral CROATIA d.o.o.

Με βάση τη συμφωνία, η Coral έχει συνάψει μακροχρόνια συμφωνία άδειας για εμπορικά σήματα με την Shell Brands International B.V. για τη χρήση της μάρκας Shell στην κροατική αγορά. Αυτό θα περιλαμβάνει τη χρήση της μάρκας Shell σε σταθμούς λιανικής, αλλά και στην επιχείρηση εμπορικών καυσίμων.

Με αυτήν την εξαγορά, η Coral A.E. ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαχειριζόμενη πρατήρια καυσίμων υπό την επωνυμία Shell στην αναπτυσσόμενη κροατική αγορά.

Η εν λόγω αντιπροσωπεύει τη δεύτερη μεγάλη εξαγορά στην εσωτερική αγορά ενέργειας της Κροατίας σε λίγες μόνο ημέρες. Την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι η σλοβενική εταιρεία Petrol ανέλαβε την εταιρεία Crodux Derivati.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Petrol να αποκτήσει 91 πρατήρια καυσίμων στην Κροατία αφού η συμφωνία λάβει το πράσινο φως.

Το 2019, η συγκεκριμένη κροατική εταιρεία κατέγραψε κέρδη 5,64 δισεκατομμυρίων HRK (746 εκατομμύρια δολάρια) σε έσοδα από πωλήσεις, ενώ τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 143 εκατομμύρια HRK (19 εκατομμύρια δολάρια). Υπήρχαν 1.150 εργαζόμενοι στη μισθοδοσία της εκείνο το έτος.

Ως αποτέλεσμα της εξαγοράς, η Petrol θα διαχειρίζεται περισσότερα από 200 πρατήρια καυσίμων στην Κροατία, ενώ το μερίδιό της στην αγορά της Κροατίας θα αυξηθεί από 13% σε 23%.

Η τιμή της συμφωνίας δεν έχει αποκαλυφθεί. /ibna