Σλοβενία: Στα € 1.024 ο ακαθάριστος ελάχιστος μισθός το 2021

Σλοβενία: Στα € 1.024 ο ακαθάριστος ελάχιστος μισθός το 2021

Ο υπουργός Εργασίας της Σλοβενίας Janez Cigler Kralj ανακοίνωσε μετά τη συνάντησή του με τους κοινωνικούς εταίρους ότι ο ακαθάριστος ελάχιστος μισθός για το 2021 θα διαμορφωθεί στα 1.024 ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στο 120% του ελάχιστου κόστους διαβίωσης και της χαμηλότερης δυνατής αύξησης βάσει της νομοθεσίας περί ελάχιστων μισθών. Πέρυσι, ο μικτός κατώτατος μισθός ανήλθε στα 941 ευρώ.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να καλύψει εν μέρει τις αυξήσεις των εργοδοτών έως τα τέλη Ιουνίου, με δυνατότητα παράτασης έξι μηνών.

Έτσι, το επόμενο πακέτο οικονομικής τόνωσης για τον περιορισμό της πανδημίας θα περιλαμβάνει μια διάταξη για τη μείωση του κατώτατου ορίου για τις κοινωνικές εισφορές από το 60% του μέσου μισθού στο ποσό που αντιστοιχεί στον ελάχιστο μισθό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το κράτος θα πληρώσει περίπου το 40% της αύξησης, εξήγησε ο Cigler Kralj σε συνέντευξη Τύπου στο Brdo pri Kranju.

Αυτό θα είναι το δεύτερο πιο σημαντικό μέτρο στο όγδοο πακέτο στήριξης, το οποίο θα προβλέπει επίσης επέκταση του συστήματος επιδοτήσεων και πρόσθετα μέτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Ένας νέος τύπος για τον υπολογισμό του ελάχιστου μισθού θεσπίστηκε το 2021, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του νόμου περί ελάχιστων μισθών του 2018.

Σύμφωνα με τη νέα φόρμουλα, ο ελάχιστος μισθός πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% αλλά όχι περισσότερο από το 40% του ελάχιστου κόστους διαβίωσης.

Με βάση τους τελευταίους υπολογισμούς, το 2017 το ελάχιστο κόστος διαβίωσσης εκτιμήθηκε σε 613 € ανά άτομο. Ο επόμενος υπολογισμός έχει προγραμματιστεί για το 2023.

Αυτό ενοχλεί ιδιαίτερα τα συνδικάτα, με τον επικεφαλής της ένωσης Pergamo Jakob Počivavšek να εξηγεί ότι η αύξηση δεν λαμβάνει υπόψη όλες τις αυξήσεις τιμών που έχουν καταγραφεί από το 2017.

Παρόλο που ορισμένοι εργοδότες επέμειναν να παγώσουν την αύξηση ακόμη και κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον υπουργό, τώρα χαιρέτισαν την επιλογή του για τη χαμηλότερη δυνατή αύξηση.

Ο διευθυντής του επιμελητηρίου μικρών επιχειρήσεων OZS Danijel Lamperger δήλωσε στο STA ότι περίμενε το κράτος να τηρήσει τον λόγο του για επιδότηση της αύξησης.

Παράλληλα, ο Počivavšek επέκρινε τον Cigler Kralj για την προαποφασισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού πριν από τη συνάντησή του με τους κοινωνικούς εταίρους, ισχυριζόμενος ότι ανακοίνωσε το ποσό στην αρχή της συνάντησης.

Η συνομοσπονδία ZSSS δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ελπίζει για την υψηλότερη δυνατή αύξηση, γεγονός που σημαίνει ότι ο καθαρός κατώτατος μισθός θα ανερχόταν περίπου στα 847 ευρώ.

Ο ελάχιστος μισθός για κάθε έτος πρέπει να καθορίζεται από τον υπουργό εργασίας μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ το ποσό πρέπει να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έως τις 31 Ιανουαρίου.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις διαφώνησαν με τις τροποποιήσεις του νόμου περί ελάχιστων μισθών πριν αυτές ψηφιστούν στα τέλη του 2018, υποστηρίζοντας ότι πολλές εταιρείες δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν οικονομικά τις αυξήσεις στους μισθούς. /ibna