Βόρεια Μακεδονία: Πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ με τον Zaev

Βόρεια Μακεδονία: Πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ με τον Zaev

Οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των κρατών μελών της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία, με επικεφαλής τον πρέσβη της ΕΕ David Geer, την Τρίτη, στην τακτική ετήσια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Zoran Zaev, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων με τη Βουλγαρία λόγω των οποίων δεν επιτεύχθηκε συναίνεση για τη διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρεια Μακεδονία στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση ότι η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί το συντομότερο δυνατόν και να τελειώσει με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός Zaev τόνισε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο με τη Βουλγαρία, με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και στην εφαρμογή της συμφωνίας φιλίας μέσω εντατικότερης διατομεακής συνεργασίας.

Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, επανέλαβε ο Zaev, δεν έχει εναλλακτική λύση.

«Ταυτόχρονα, παραμένουμε σταθερά αποφασισμένοι σε ορισμένα ζητήματα, τα οποία είναι οι κόκκινες γραμμές μας, όπως η μακεδονική ταυτότητα και η μακεδονική γλώσσα, δεν διαπραγματευόμαστε γι ‘αυτά», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Zoran Zaev ενημέρωσε για τις τρέχουσες και πιο σημαντικές δραστηριότητες της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, εξηγώντας στους πρεσβευτές λεπτομερώς τη συνέχεια των συνεχιζόμενων μεταρρυθμιστικών διαδικασιών, ιδίως στον τομέα της δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, χαιρέτισε την υποστήριξη της διεύρυνσης της ΕΕ από την Πρέσβη της Πορτογαλίας Maria Virginia Pina, προσθέτοντας ότι η θέση της πορτογαλικής Προεδρίας είναι πολύ σημαντική ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων και ότι η Πορτογαλία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πραγματοποιήσει την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με τη Βόρεια Μακεδονία το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας συμμερίζεται επίσης τις προσδοκίες από το ολοκληρωμένο Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο θα κινητοποιήσει χρηματοδότηση έως εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις σε μεταφορές, ενέργεια, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, βοηθώντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στην περίοδο που ακολουθεί.

Στη συνάντηση, ο Zaev εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη των Βρυξελλών για τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην προμήθεια εμβολίων κατά του COVID-19 και εξέφρασε την προσδοκία ότι θα υπάρξει επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας ως ένδειξη συνέχειας και αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Η ομόφωνη υποστήριξη των πρεσβευτών των κρατών μελών της ΕΕ για τη σαφή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας ως μέλους της ΕΕ στη συνάντηση είναι το ισχυρότερο κίνητρο για τις μεταρρυθμίσεις μας για την επιστροφή των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Zaev στην τακτική ετήσια συνάντηση με τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των κρατών μελών της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία./ibna