Δημιουργία μηχανισμού για την ταχεία πρόσβαση στα εμβόλια από την ΕΕ, με ιδιαίτερη προσοχή στα Δυτικά Βαλκάνια

Δημιουργία μηχανισμού για την ταχεία πρόσβαση στα εμβόλια από την ΕΕ, με ιδιαίτερη προσοχή στα Δυτικά Βαλκάνια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για τη διάρθρωση της παροχής εμβολίων που μοιράζονται τα κράτη μέλη, με ιδιαίτερη προσοχή στα Δυτικά Βαλκάνια και τους γείτονές της.

Τα νέα ανακοινώθηκαν από τον Επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση και την καλή γειτονία, Oliver Varhelyi μετά από τη χτεσινή συνάντηση όπου συζήτησαν τις δράσεις για την επιτάχυνση του εμβολιασμού στην ΕΕ προκειμένου να καταπολεμηθεί η πανδημία.

«Για να εξασφαλιστεί ένα ενιαίο μέτωπο ώστε να νικήσουμε τον COVID-19 και την έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό για τη διάρθρωση της παροχής εμβολίων που μοιράζονται τα κράτη μέλη, με ιδιαίτερη προσοχή στα Δυτικά Βαλκάνια και τους γείτονές της.» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Varhelyi.

«Θα εξεταστούν περαιτέρω επιλογές για την έγκαιρη παροχή εμβολίων», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να διασφαλίσει έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια, θα δημιουργήσει τον μηχανισμό «Ομάδα Ευρώπη» για τη διάρθρωση της παροχής εμβολίων που μοιράζονται τα κράτη μέλη με τις χώρες εταίρους.

Ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέψει τον επιμερισμό με τις χώρες εταίρους της πρόσβασης σε μέρος των 2,3 δισ. δόσεων που εξασφαλίστηκαν μέσω της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, στις ανατολικές και νότιες γειτονικές μας χώρες και την Αφρική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξακολουθήσουν να στηρίζουν τον μηχανισμό COVAX, μεταξύ άλλων, μέσω της έγκαιρης πρόσβασης σε εμβόλια. Η «Ομάδα Ευρώπη» έχει ήδη κινητοποιήσει 853 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του COVAX, καθιστώντας την ΕΕ έναν από τους μεγαλύτερους χορηγούς του COVAX.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen τόνισε ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για την έξοδο από αυτήν την κρίση.

«Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για την έξοδο από αυτήν την κρίση. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει επαρκή εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα πρέπει να επιταχύνουμε την παράδοση και να επισπεύσουμε τον εμβολιασμό. Στόχος μας είναι να έχει εμβολιαστεί το 70 % του ενήλικου πληθυσμού μας έως το καλοκαίρι. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στην καταπολέμηση του ιού αυτού. Ωστόσο, θα τερματίσουμε αυτήν την πανδημία μόνον όταν οι πάντες στον κόσμο έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε στην εξασφάλιση εμβολίων για τους γείτονές μας και τους εταίρους μας σε όλον τον κόσμο.», σημείωσε η Ευρωπαία αξιωματούχος./ibna