Κύπρος: Δόθηκαν στην δημοσιότητα οι εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ

Κύπρος: Δόθηκαν στην δημοσιότητα οι εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ

Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε António Guterres για τις Καλές του Υπηρεσίες στην Κύπρο, με αριθμό S/2021/5, καθώς και η έκθεσή του για την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, UNFICYP, με αριθμό S/2021/4, κυκλοφόρησαν ως επίσημα έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε το πρωί της Τρίτης, κλειστές διαβουλεύσεις για την έκθεση της UNFICYP.

Η δημοσιοποίηση του επίσημου περιεχομένου των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την Κύπρο –ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό– έδειξε πως καμιά αλλαγή δεν επήλθε στο αρχικό κείμενο και οι παραλείψεις και τα λάθη για τα οποία η Λευκωσία είχε διαμαρτυρηθεί παρέμειναν περίπου ως είχαν.

Από την έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αφαιρέθηκε η αναφορά που υπήρχε για την εισφορά της κυπριακής καθώς επίσης και της ελληνικής κυβέρνησης για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν προσφέρει οποιοδήποτε ποσό για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο.

Η διαγραφή αναφοράς από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών για τη Λευκωσία δεν θεωρείται τυχαία και σχετίζεται με τις γνωστές απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς η οποία διαμαρτύρεται στην όποια αναφορά σε Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», ήταν ένα από τα θέματα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε εγείρει κατά την τελευταία του συνάντηση με την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Elizabeth Spehar.

Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνει μια ακόμα αρνητική αναφορά με την οποία επιχειρείται να προσδώσει «κρατική οντότητα» στο καθεστώς της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ενώ στις προηγούμενες αντίστοιχες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών οι όποιες αναφορές στους Ελληνοκύπριους και τους Μαρωνίτες που διαμένουν στα κατεχόμενα ήταν προσεκτικές.  Στην παρούσα έκθεση και πιο συγκεκριμένα στην παράγραφο 30 ο Γενικός Γραμματέας αναφέρει ότι «σε συμμόρφωση με τους όρους εντολής της, η αποστολή [της ΟΥΝΦΙΚΥΠ] συνέχισε να συνεργάζεται με τις μειονότητες Μαρωνιτών και Ελληνοκυπρίων που διαμένουν στο βορρά…».

Η αναφορά σε ύπαρξη «μειονοτήτων» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου εγείρει και πάλι ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα που ενδεχομένως να κρύβεται πίσω από τη συγγραφή της εν λόγω αναφοράς. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική η αναφορά σε μειονότητες παραπέμπει στην ύπαρξη κρατικής οντότητας και όχι σε μια υπό κατοχή περιοχή.

Ενώ από την αρχή είχε σημειωθεί η απουσία αναφοράς από πλευράς του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επιδιωκόμενη μορφή λύσης του Κυπριακού, εντούτοις και η έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες κυκλοφόρησε με το κενό να παραμένει.

Σε ολόκληρη την έκθεση οι μόνες αναφορές σε ομοσπονδία υπάρχουν στις συνημμένες ενημερωτικές αναφορές των δύο ηγετών, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τη θεωρεί βάση της λύσης και τον Ersin Tatar να θεωρεί ότι ως επιλογή έχει εξαντληθεί και στην 10η παράγραφο όπου παραθέτει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 3 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα της Elizabeth Spehar.

Ο ΓΓ ΟΗΕ ενώ αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλλει για λύση του προβλήματος, αποφεύγει να μιλήσει για το ποιος θα είναι ο τελικός στόχος. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην προσπάθεια πραγματοποίησης της άτυπης συνάντησης ο ΓΓ ΟΗΕ σημειώνει:

«Ο σκοπός αυτής της συνάντησης θα είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη, διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα. Σκοπεύω να προσκαλέσω τις πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις σε αυτήν την άτυπη συνάντηση το συντομότερο δυνατό το 2021. Όπως έχω πει πολλές φορές, αυτή η φορά πρέπει να είναι διαφορετική, και αυτή η άτυπη συνάντηση 5+1 θα συμβάλει στην αποσαφήνιση της πραγματικής έκτασης της ομοιότητας των οραμάτων και να περιγράψει τα απαραίτητα βήματα για την πορεία προς τα εμπρός».

Ενημέρωση Συμβουλίου Ασφαλείας

Λίγο περισσότερο από 1,5 ώρα διήρκεσε η ενημέρωση των μελών του Σ.Α. από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Elizabeth Spehar, τόσο για τα θέματα της ειρηνευτικής δύναμης, όσο και για την αποστολή καλών υπηρεσιών, με αιχμή τις προσπάθειες του Antonio Guterres και της συμβούλου του Jane Holl Lute για σύγκληση άτυπης συνάντησης 5+1, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, εκφράστηκε υποστήριξη προς τις προσπάθειες του ΓΓ για επιστροφή στην διαπραγματευτική διαδικασία και υποστηρίχθηκε ευρέως η βάση λύσης του Κυπριακού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Να σημειωθεί ότι δόθηκε από τους Βρετανούς στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Σ.Α. το προσχέδιο του ψηφίσματος για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο θα κληθεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει στις 28 Ιανουαρίου.

Την Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις των πέντε μονίμων μελών για το περιεχόμενο του ψηφίσματος. Το βρετανικό προσχέδιο επαναλαμβάνει τις επίμαχες αναφορές στη βάση της λύσης, ενώ χαιρετίζει την πρόθεση του ΓΓ να συγκαλέσει την άτυπη συνάντηση των 5+1./ibna