Ρουμανία: Εσωκομματικές εξελίξεις στο Φιλελεύθερο κόμμα PNL, ζητούν απομάκρυνση Orban

Ρουμανία: Εσωκομματικές εξελίξεις στο Φιλελεύθερο κόμμα PNL, ζητούν απομάκρυνση Orban

Εντείνονται οι αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα PNL. Μετά τον Rareș Bogdan, την απομάκρυνση του πρώην Πρωθυπουργού Ludovic Orban, από την προεδρία του PNL ζήτησε δημοσίως και ο ΓΓ του κόμματος, Robert Sighiartău.

Οι νομαρχιακές οργανώσεις του κόμματος έχουν μοιραστεί ως εξής: ένας σκληρός πυρήνας 17 Νομαρχιακών Οργανώσεων συσπειρώθηκαν γύρω από τον Ludovic Orban (που ως πρόεδρος του PNL μοίρασε τα αξιώματα των Γενικών Γραμματέων υπουργείων κ.α. σε δικούς του ανθρώπους, ενισχύοντας τη θέση του, ένας σχεδόν ίσος αριθμός Νομαρχιακών Οργανώσεων τού ζητούν να παραιτηθεί από την προεδρία (μεταρρυθμιστές, κυρίως από την Τρανσυλβανία) ενώ ένας μικρότερος αριθμός Νομαρχιακών Οργανώσεων είναι αναποφάσιστες και αναμένεται να λάβουν θέση αναλόγως των εξελίξεων.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Ludovic Orban, δεν απάντησε δημοσίως στις επιθέσεις, αλλά συναντήθηκε χθες με τον Klaus Iohannis στο Cotroceni και συζήτησαν την εσωκομματική κατάσταση.  Το πρωί δήλωσε ότι τον πρόεδρο του κόμματος τον εκλέγει το συνέδριο και ότι μέχρις ότου αυτό πραγματοποιηθεί, εκείνος είναι ο αρχηγός του PNL. Πρόσθεσε δε, ότι o ίδιος συζητεί τα κομματικά ζητήματα με τους συναδέλφους του στα θεσμικά όργανα και ουχί στο δημόσιο χώρο.

Στους κόλπους του κόμματος πραγματοποιούνται ζυμώσεις για την οργάνωση του έκτακτου συνεδρίου στο οποίο θα εκλεγεί η νέα κομματική ηγεσία. Ο Ludovic Orban επιθυμεί να είναι ο μόνος υποψήφιος για την προεδρία του PNL, που μετά βεβαιότητας, σχεδόν, θα του εξασφάλιζε την πρώτη υποψηφιότητα του PNL για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Ο Orban θα επιθυμούσε το έκτακτο συνέδριο να οργανωθεί τον Απρίλιο, για να μην προλάβουν να οργανωθούν οι αντίπαλοί του, αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί λόγω της πανδημίας. Το συνέδριο πρέπει να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία και όχι online, συνεπώς το πιθανότερο είναι να διεξαχθεί το φθινόπωρο, εφόσον το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση.

Έως τότε θα έχει το χρόνο να οργανωθεί καλύτερα και η πτέρυγα ενάντια στον Orban, που δεν έχει μέχρι στιγμής υποψήφιο για την προεδρία του κόμματος. Ο Florin Cîțu έχει τη στήριξη των αυτοαποκαλούμενων “μεταρρυθμιστών”, αλλά μέχρι στιγμής, μόνο για το Πρωθυπουργικό αξίωμα – σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ο πλήρης έλεγχος του κόμματος από τον Orban. Ο Citu έχει τη στήριξη του Κlaus Iohannis όμως συγκεντρώνει πολύ χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Μια επιλογή για την προεδρία του PNL θα ήταν ο Emil Boc, που η δημοτικότητά του ανέρχεται στο 27%. Άλλες επιλογές θα μπορούσαν να είναι ο Rareș Bogdan (24%) και ο Ilie Bolojan.

Ως συνήθως, όμως, οι Φιλελεύθεροι αναμένουν “γραμμή” από τον Klaus Iohannis. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ηγετικά στελέχη του PNL του είπαν ότι αναμένουν ενδείξεις από τον Klaus Iohannis για την αλλαγή της σημερινής ηγεσίας, πριν το Συνέδριο.

Οι πάντες στο PNL αντιλαμβάνονται ότι όποιος αναλάβει την προεδρία του κόμματος θα είναι επισήμως και ο μελλοντικός υποψήφιος για την προεδρία της Ρουμανίας.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα στελέχη των Φιλελευθέρων στην Τρανσυλβανία σπεύδουν βραδέως να υποστηρίξουν την εξέγερση του Rares Bogdan εναντίον του Ludovic Orban. Ο Emil Boc δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής δηλώσεις κατά του Οrban, ενώ ερωτηθείς από το G4Media αν είναι διατεθειμένος να υποβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του PNL, προτίμησε να μην κάνει κανενός είδους σχόλιο. Πηγές του G4Media ανέφεραν ότι ο Ε. Boc δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να συγκρουστεί άμεσα με τον Ludovic Orban, όπως άλλωστε και ο Ilie Bolojan -ο οποίος λόγω των ψυχρών σχέσεων που διατηρεί με τον Πρόεδρο Klaus Iohannis, εκ των πραγμάτων δεν βρίσκεται στον πυρήνα της ομάδας του Rareș Bogdan./ibna