Τουρκία: Μνημόνιο Συνεργασίας για την προστασία της τουρκικής πολιτιστικής ιδιοκτησίας υπεγράφη με τις ΗΠΑ

Τουρκία: Μνημόνιο Συνεργασίας για την προστασία της τουρκικής πολιτιστικής ιδιοκτησίας υπεγράφη με τις ΗΠΑ

Σήμερα, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκική Δημοκρατία David Satterfield και ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Ersoy υπέγραψαν διμερές Μνημόνιο Συνεργασίας που προστατεύει την τουρκική πολιτιστική ιδιοκτησία.

Αυτή η συμφωνία είναι ένα παράδειγμα της διαρκούς συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία για την καταπολέμηση της εμπορίας πολιτιστικών αγαθών και τη διατήρηση αντικειμένων κληρονομιάς επιτρέποντας στις ΗΠΑ να θεσπίσουν περιορισμούς στις εισαγωγές σε ορισμένες κατηγορίες πολιτιστικών αγαθών της Τουρκίας. Η συμφωνία δίνει επίσης στις αρχές επιβολής του νόμου τις ΗΠΑ τη δυνατότητα να επαναπατρίσουν πολιτιστικά αντικείμενα που διακινούνται, πίσω στην Τουρκία, προωθώντας παράλληλα την ανταλλαγή της τουρκικής πολιτιστικής κληρονομιάς με τα ιδρύματα των ΗΠΑ. Επιπλέον, αποδεικνύει τον σεβασμό μας για τη μακρόχρονη θρησκευτική, εθνοτική και πολιτιστική πολυμορφία της Τουρκίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ακλόνητες στη δέσμευσή τους να προστατεύσουν και να διατηρήσουν την πολιτιστική κληρονομιά σε όλο τον κόσμο και να περιορίσουν το εμπόριο πολιτιστικών αγαθών, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών και εγκληματικών δικτύων. Αυτή η συμφωνία πολιτιστικής ιδιοκτησίας με την Τουρκία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης από το State Department σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο για την εφαρμογή της Σύμβασης του 1970 για τα μέσα απαγόρευσης και πρόληψης της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταφοράς ιδιοκτησίας πολιτιστικής ιδιοκτησίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφωνίες πολιτιστικής ιδιοκτησίας με χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς και έκτακτους περιορισμούς κατά την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη./ibna