Κροατία: Προσβλέποντας σε βελτίωση των σχέσεων με ΗΠΑ

Κροατία: Προσβλέποντας σε βελτίωση των σχέσεων με ΗΠΑ

Η αλλαγή φρουράς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε μεταξύ άλλων να ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις Κροατίας-ΗΠΑ και, προς το παρόν, προτεραιότητα είναι η επίλυση της διπλής φορολογίας και κατάργησης των θεωρήσεων για τους πολίτες της Κροατίας, δήλωσε το Κροατικό Εμπορικό Επιμελητήριο (HGK) την Τρίτη.

Οι κροατικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν σταθερά και συστηματικά, με το εμπόριο να ανέρχεται συνολικά σε 649 εκατομμύρια δολάρια το 2019, συμπεριλαμβανομένων των κροατικών εξαγωγών αξίας 461 εκατομμυρίων δολαρίων, καταγράφοντας αύξηση 14% από το 2018. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, οι εξαγωγές της Κροατίας έφτασαν τα 370 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Αντιπρόεδρος της HGK για διεθνείς υποθέσεις Ivan Barbarić δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως η κυβέρνηση του Joe Biden θα αλλάξει την τρέχουσα πορεία και θα επιστρέψει στην οικονομική παγκοσμιοποίηση, τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και την πιθανή ένταξη νέων ή παλαιών εμπορικών συνθηκών

Ο Barbarić είπε ότι ελπίζει «η νέα διοίκηση να επιτρέψει σταθερές και προβλέψιμες και εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ. Αυτό σαφώς θα ωφελήσει την Κροατία και τις εταιρείες μας που λειτουργούν διεθνώς.»

Τόνισε ότι η διπλή φορολογία ήταν ένα από τα καίρια ζητήματα στις σχέσεις Κροατίας-ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι οι κροατικές εταιρείες εξήγαγαν πολλές υπηρεσίες στις ΗΠΑ πέρυσι, οι οποίες απέφεραν 152 εκατομμύρια ευρώ, και οι εταιρείες αυτές θα επωφεληθούν περισσότερο από μια συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, προσέθεσε.

«Πιστεύουμε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει με τη σειρά της τη σημασία αυτής της συμφωνίας και θα την υπογράψει το συντομότερο δυνατό.»

Όσον αφορά την κατάργηση των θεωρήσεων για Κροάτες πολίτες, το HGK συνεργάστηκε για την επίλυση του ζητήματος με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κροατία. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανεπίσημες πληροφορίες, η Κροατία πληροί όλες τις προϋποθέσεις και οι θεωρήσεις θα μπορούσαν να καταργηθούν σύντομα.

Ένα παράδειγμα ποιοτικής οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας είναι ο τερματικός σταθμός ΥΦΑ στο νησί Krk, ο οποίος τέθηκε σε εμπορική χρήση στις αρχές του έτους, εξήγησε το HGK, προσθέτοντας ότι η εισαγωγή αμερικανικού αερίου μείωσε την εξάρτηση των ευρωπαίων καταναλωτών από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Biden ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα επανέλθουν στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τις επενδύσεις των ΗΠΑ στην ενέργεια, δήλωσε το HGK, προσθέτοντας ότι οι κροατικές εταιρείες πρέπει να επωφεληθούν από αυτήν την ευκαιρία.

Το HGK υπενθύμισε ότι τα Κροατικά κρασιά θα σερβιριστούν στην τελετή ορκωμοσίας του Biden, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί το αποκορύφωμα της επιτυχημένης εξαγωγής και προώθησης των Κροατικών οίνων στην αγορά των ΗΠΑ. Οι εξαγωγές οίνου αυξάνονται κατά 10-15% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 860.000 δολάρια τους πρώτους δέκα μήνες του 2020. /ibna

Πηγή: HINA