Σλοβενία: Αποσύρει την υποψηφιότητα για πρωθυπουργός ο Erjavec

Σλοβενία: Αποσύρει την υποψηφιότητα για πρωθυπουργός ο Erjavec

Ο ηγέτης του Κόμματος των Συνταξιούχων (DeSUS) Karl Erjavec απέσυρε την υποψηφιότητά του για πρωθυπουργός έως ότου εξασφαλιστεί η εργασία όλων των βουλευτών υπό κανονικές συνθήκες, αναφέρει το δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας. Η απόφαση ελήφθη υπό το φως πληθώρας κρουσμάτων κορωνοϊού σε αρκετούς βουλευτές, οι οποίοι δε θα μπορέσουν να ψηφίσουν αυτοπροσώπως. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες εξετάζουν το χειρισμό της κατάστασης, ωστόσο φαίνεται ότι η πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης ολοκληρώνεται, καθώς η ανανέωση της πρότασης μη εμπιστοσύνης θα απαιτήσει τη συγκέντρωση νέων υπογραφών.

Μετά από rapid test, ο Matjaž Han, ηγέτης της αναπληρώτριας ομάδας των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SD), βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, μετά το θετικό κρούσμα εμπειρογνώμονα που εργάζεται για την αναπληρώτρια ομάδα το Σάββατο. Ο Matjaž Nemec, ένας άλλος βουλευτής της SD, εξακολουθεί να περιμένει τα αποτελέσματα του ελέγχου, καθώς ήρθε σε επαφή με τον διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών της SOVA, Janez Stušek, ο οποίος βρέθηκε θετικός το σαββατοκύριακο.

Οι ψήφοι των Han και του Nemec θα μπορούσαν να είναι καθοριστικές σε μια πρόταση μη εμπιστοσύνης κατά της κυβέρνησης του Janez Janša. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας Igor Zorčič απέρριψε τις εκκλήσεις για αναβολή της ψηφοφορίας λόγω πιθανών μολύνσεων από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον νόμο, η προθεσμία για την ψηφοφορία ορίζεται το αργότερο επτά ημέρες από την υποβολή της πρότασης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η Παρασκευή θα είναι η τελευταία ημέρα, ενώ η Τετάρτη σηματοδοτήθηκε ως η πρώτη ημέρα της έκτακτης συνόδου του κοινοβουλίου.

Ωστόσο, σε τέτοιες περιπτώσεις, οι βουλευτές πρέπει να είναι παρόντες στο κοινοβούλιο αυτοπροσώπως για μυστική ψηφοφορία. Την περασμένη Παρασκευή, όταν η αντιπολίτευση υπέβαλε το αίτημα για ειδική σύνοδο του Κοινοβουλίου, ο Erjavec συγκέντρωσε 42 ψήφους. Για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, η αντιπολίτευση απαιτείται να συγκεντρώσει 46 ψήφους. Ως αποτέλεσμα, σε αυτήν την περίπτωση, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να βασιστεί σε τουλάχιστον μία, και πιθανώς δύο ψήφους των Han και Nemec.

Πρόσφατα, το DESUS αποσχίστηκε τον κυβερνώντα συνασπισμό επικαλούμενο διαφωνία με το κόμμα του SDS του Janša σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας COVID-19 από την κυβέρνηση, τη διακύβευση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και την απόφαση της κυβέρνησης να συνταχθεί με την Ουγγαρία και την Πολωνία σε διαφορές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με δημοκρατικά πρότυπα στις χώρες αυτές. /ibna