Σερβία: Ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός. Αιχμές για την ΕΕ

Σερβία: Ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός. Αιχμές για την ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučič δήλωσε σήμερα ότι ο εμβολιασμός είναι ζωτικής σημασίας για τη Σερβία, γιατί χωρίς αυτόν δεν θα κερδίσουμε ποτέ τον κορωνοϊό, όχι μόνο όσον αφορά την υγεία, αλλά και οικονομικά από την άποψη ότι η χώρα «ωθείτε στο χείλος της αβύσσου”.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, της ηγεσίας του κράτους και της Επιχειρησιακής Ομάδας Ανοσοποίησης, ο Vučić ανακοίνωσε ότι ο μαζικός εμβολιασμός των Σέρβων πολιτών με το κινεζικό εμβόλιο θα ξεκινήσει σήμερα και ζήτησε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

«Σήμερα», είπε ο Vučić, «είναι μία από τις πιο σημαντικές συναντήσεις, για το μέλλον της Σερβίας, τη ζωή της Σερβίας».

«Σήμερα, πρέπει να λάβουμε αποφάσεις και να ενεργήσουμε αναλόγως την επόμενη περίοδο, που αφορά τον εμβολιασμό, την επιβίωση και την πρόοδο της χώρας και των πολιτών», δήλωσε ο Vučić.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας ευχαρίστησε όλους από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι, όπως είπε, έκαναν το καλύτερο δυνατό για να βοηθήσουν τους πολίτες και τη χώρα να καταπολεμήσουν αυτή τη φαύλη ασθένεια.

«Ευχαριστώ τους συνταξιούχους, που υπέφεραν και είχαν εκτεθεί περισσότερο στις επιπτώσεις αυτής της ασθένειας, αλλά και στους νέους, στους οποίους κάναμε τη ζωή πιο δύσκολη με όλες τις αποφάσεις που λάβαμε. Αλλά αναγκαστήκαμε για να προστατεύσουμε τη ζωή των ηλικιωμένων», δήλωσε ο Vučić.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Vučić θα φτάσουν άλλες 250.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου “Sputnik v”.

Είπε επίσης ότι θα υπογραφεί συμφωνία με την Πολωνία και την “Astrazeneca” για 800.000 δόσεις του εμβολίου που παράγεται από αυτήν την εταιρεία.

Ο Σέρβος Πρόεδρος είπε ότι ο μαζικός εμβολιασμός με το κινέζικο εμβόλιο «Sinopharm» θα ξεκινήσει σήμερα.

Τόνισε ότι είναι σημαντικό όλοι οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί, οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό.

«Κάθε μέρα που δίνουμε το εμβόλιο, προστατεύουμε τη ζωή κάποιου», είπε ο Vučić.

Δεν έλειψαν και οι αιχμές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Σέρβο Πρόεδρο ο οποίος είπε ότι «η Σερβία έχει δωρίσει δύο εκατομμύρια ευρώ για εμβόλια. Μου φαίνεται ότι συμμετείχαμε σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη της ανάπτυξης μιας θεραπείας για την κρίση. Ήμασταν οι πρώτοι στην περιοχή που πληρώσαμε χρήματα για το πρόγραμμα Covax, ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εντός της ΕΕ, μέσω του οποίου θα έπρεπε από την Ένωση να λάβουμε σημαντικές ποσότητες εμβολίων, τα οποία δεν έχουμε λάβει ακόμη», είπε.

Ο Vučić εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στη συνάντηση των Βρυξελλών την Πέμπτη, θα γίνει κατανοητές οι ανάγκες μας στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και ότι σύντομα θα μπορούμε να βασιστούμε σε αυτά τα εμβόλια. /ibna