ORF: Πώς η Ουγγαρία επηρεάζει τα μέσα ενημέρωσης στη Σλοβενία ​​και τη Βόρεια Μακεδονία

ORF: Πώς η Ουγγαρία επηρεάζει τα μέσα ενημέρωσης στη Σλοβενία ​​και τη Βόρεια Μακεδονία

Η Ουγγαρία προσπαθεί εδώ και χρόνια να επηρεάσει τα μέσα ενημέρωσης σε άλλες χώρες, ιδίως στη Σλοβενία ​​και τη Βόρεια Μακεδονία. Εκατομμύρια έχουν επενδύσει σε αυτό, όπως αναφέρει η αυστριακή εθνική ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία ORF

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ, τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια ευρώ έχουν μεταφερθεί από την Ουγγαρία στη Σλοβενία ​​και τη βόρεια Μακεδονία από τον Αύγουστο του 2018 μέσω τουλάχιστον τριών εταιρειών με στενούς δεσμούς με το κόμμα του πρωθυπουργού Viktor Orban, Fidesz. Από αυτά, 1,5 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν κυρίως προς τα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Janez Jansa. Στη συνέχεια λέγεται ότι 2,5 εκατομμύρια ευρώ πέρασαν από τη Σλοβενία ​​στη Βόρεια Μακεδονία, ειδικά στα μέσα ενημέρωσης κοντά στο VMRO-DPMNE, σύμφωνα με όσα γράφει η αυστριακή δημόσια υπηρεσία ORF σε δημοσιευμένη ανάλυση.

Αναφέρει το κείμενο του ORF:

«Η δεξιά λαϊκιστική ουγγρική κυβέρνηση περιορίζει σοβαρά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα της ΕΕ, υπονομεύοντας έτσι τα θεμέλια της δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, το καταδικάζει. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό – η Ουγγαρία προσπαθεί εδώ και χρόνια να επηρεάσει τα μέσα ενημέρωσης σε άλλες χώρες, ειδικά στη Σλοβενία ​​και τη Βόρεια Μακεδονία. Έχουν επενδυθεί εκατομμύρια. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει άλλη χώρα της ΕΕ όπου η νοσταλγία για εδάφη τα οποία κατείχε κάποτε είναι τόσο μεγάλη όσο στην Ουγγαρία.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει σχεδόν καμία άλλη χώρα στην ΕΕ όπου η νοσταλγία για τα εδάφη που κάποτε της ανήκαν είναι τόσο μεγάλη όσο στην Ουγγαρία. Ως μέρος της μοναρχίας του Habsburg, η χώρα έχασε κάποτε πάνω από το 60% της επικράτειάς της στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban, που του αρέσει να φωτογραφίζεται μπροστά σε χάρτες της ιστορικής Ουγγαρίας, δεν ενδιαφέρεται για την ανάκτηση αυτών των περιοχών, αλλά μάλλον για την εύνοια των γειτονικών χωρών και άλλων κρατών στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Orban εγκαινίασε ένα τεράστιο μνημείο εθνικής συνύπαρξης στη Βουδαπέστη τον Αύγουστο, το οποίο προορίζεται για τον εορτασμό της πρώην Μεγάλης Ουγγαρίας. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα “εγκαινιάσει μια νέα εποχή” με τη Σλοβακία, τη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία. Η δουλειά των μέσων μαζικής ενημέρωσης φαίνεται να αποτελεί σημαντικό μέρος αυτού του σχεδίου. Εδώ και μερικά χρόνια, φίλοι του κόμματος Orban Fidesz αγοράζουν εταιρείες μέσων ενημέρωσης στο εξωτερικό ή προσπαθούν να δημιουργήσουν συναλλαγές με τοπικούς εκδότες μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΕ, τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ευρώ έχουν εισρεύσει στη Σλοβενία ​​και τη Βόρεια Μακεδονία από τον Αύγουστο του 2018 μέσω τουλάχιστον τριών εταιρειών με στενούς δεσμούς με το κόμμα Fidesz. Από αυτό, λέγεται ότι με 1,5 εκατομμύριο ευρώ ωφελήθηκαν κυρίως τα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Janez Jansa και το δεξιό συντηρητικό Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του. Στη συνέχεια λέγεται ότι 2,5 εκατομμύρια ευρώ περάσει από τη Σλοβενία ​​στη Βόρεια Μακεδονία – ειδικά στα μέσα ενημέρωσης με συνδέσμους με το εθνικιστικό αντιπολιτευόμενο κόμμα Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση – Δημοκρατικό Κόμμα για την Εθνική Ενότητα της Μακεδονίας (VMRO-DPMNE). Περαιτέρω εκτιμήθηκαν από τους Ευρωπαίους Πράσινους πληρωμές περίπου 2,4 εκατομμυρίων ευρώ στον σλοβενικό τηλεοπτικό σταθμό Nova24TV που είναι φιλικό προς το SDS, πριν από τις εκλογές του Ιουνίου 2018 από διάφορες ουγγρικές εταιρείες που συνδέονται με την Orban.

Σύμφωνα με ερευνητές δημοσιογράφους από τη Βόρεια Μακεδονία, περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια ευρώ έχουν εισέλθει πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας, κυρίως μέσω του Ούγγρου διευθυντή μέσων ενημέρωσης Peter Schatz, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή στη Σλοβενία ​​και διαχειρίζεται δύο μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Μακεδονία. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από την Ουγγαρία για φανταστικές διαφημίσεις για ελαιόλαδο και μαγνήτες ψυγείων.

Σύμφωνα με τη σλοβενική πύλη ειδήσεων Uncensored.si, ο μακροχρόνια ανεπίσημος σύμβουλος του Orban, Arpad Haboni, είναι ο βασικός παράγοντας. Θεωρείται ανεπίσημα ως ο εγκέφαλος πίσω από τις εκστρατείες κατά της μετανάστευσης και τα αντισημιτικά «fake news» για τον Αμερικανό Ουγγρικής καταγωγής επιχειρηματία George Soros, αν και η θέση του στο Fidesz ή την ουγγρική κυβέρνηση δεν έχει αποδειχθεί.

Η Σλοβενική Ένωση Δημοσιογράφων, εν τω μεταξύ, σημείωσε ότι οι απόπειρες δυσφήμισης της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας και η ένταση των επιθέσεων είχαν φτάσει σε τέτοιο βαθμό που θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τη δημοκρατία και στις δύο χώρες. «Η παραπληροφόρηση στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στην ΕΕ, είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα δημοκρατίας», δήλωσε ο Πράσινος ευρωβουλευτής Thomas Weitz στο ORF.at. «Οι ολιγάρχες των μέσων ενημέρωσης φίλοι του Orban αποτελούν κίνδυνο για τις νέες δημοκρατίες των Δυτικών Βαλκανίων.»

Αρκετοί Ευρωβουλευτές, εκτός από τον Weitz, καθώς και τους Σοσιαλδημοκράτες Katie Piri, Tonino Picula και  τον Αυστριακό Andreas Schieder, αντιτίθενται έντονα στην πρακτική της Ουγγαρίας να υπονομεύσει τη δημοκρατία. «Αυτός (Orban) παίρνει εκατομμύρια στα χέρια του για να αντιταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ του πληθυσμού και να δυσφημίσει φιλοευρωπαϊκούς πολιτικούς όπως ο πρωθυπουργός Zoran Zaev», δήλωσε ο Schieder στο ORF.at. Ο Schider προεδρεύει της αντιπροσωπείας της Βόρειας Μακεδονίας και είναι μέλος της Ειδικής Επιτροπής για την Παραπληροφόρηση και την Ξένη Επίδραση. «Τα fake news και η επιρροή δεν προέρχονται πάντα από την Κίνα ή τη Ρωσία, αλλά όλο και συχνότερα από την Ουγγαρία», συνέχισε ο Schieder. Τον Φεβρουάριο του 2020, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες υπέβαλαν προφορική ερώτηση στην Επιτροπή της ΕΕ για να σχολιάσουν το θέμα. Η επιτροπή δεν απάντησε.

Μελέτη του Κοινοβουλίου της ΕΕ αναφέρει ότι εκστρατείες παραπληροφόρησης αναφέρονται όλο και περισσότερο στα μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Μακεδονία. Μεταξύ άλλων, αυτά θα είχαν ως στόχο να βλάψουν τις διεθνείς σχέσεις, για παράδειγμα, με την Ελλάδα και να εντείνουν τις εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ των Μακεδόνων και των Αλβανών. Σύμφωνα με τη μελέτη, έγιναν προσπάθειες να διαταραχθούν οι εκλογές, όπως το δημοψήφισμα για αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία τον Σεπτέμβριο του 2018.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καλούν συνεπώς την Επιτροπή της ΕΕ να ενισχύσει τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και να διασφαλίσει διαφανή χρηματοδότηση στην ΕΕ. Ειδικά στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, αυτό είναι απαραίτητο. Θέλουν επίσης να διευκρινίσουν τις ήδη πραγματοποιθείσες συναλλαγές και την ανεξάρτητη και μακροπρόθεσμη δομή για τη δωρεάν χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη.

«Εάν αποδειχθεί ότι ο Orban χρησιμοποίησε πραγματικά την επιρροή του εκεί για να προκαλέσει αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα, τότε είναι παράνομη παρέμβαση στις υποθέσεις μιας άλλης χώρας», δήλωσε ο Weitz. Στη συνέχεια, η Επιτροπή πρέπει να διευκρινίσει από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα για να εξασφαλιστεί ότι δεν υπήρξε κακή χρήση των κοινοτικών πόρων.

«Η λίστα ελευθερίας του Τύπου για τους ρεπόρτερ χωρίς σύνορα το 2020 κατατάσσει την Ουγγαρία στην 89η από τις 180, τη Βόρεια Μακεδονία 92η και τη Σλοβενία ​​32η.»/ibna

Πηγή: ORF