Κέντρο Επαφής Αστυνομικής και Τελωνειακής Συνεργασίας υπέγραψαν Ελλάδα και Αλβανία

Κέντρο Επαφής Αστυνομικής και Τελωνειακής Συνεργασίας υπέγραψαν Ελλάδα και Αλβανία

Τη δημιουργία Κέντρου Επαφής Αστυνομικής και Τελωνειακής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας με έδρα την Κακαβιά συνυπέγραψαν την Δευτέρα ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου και ο Υφυπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, αρμόδιος επί θεμάτων διαχείρισης συνόρων, Julian Hodaj.

Στην υπογραφή της Συμφωνίας παρέστη επίσης η Υφυπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, αρμόδια για θέματα καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων, Romina Kuko.

Ως ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Ελευθέριος Οικονόμου δηλώνοντας ότι συμβάλλει στην επιβεβαίωση των καλών σχέσεων των δύο χωρών και στην ενδυνάμωση της ήδη υφιστάμενης συνεργασίας

Είναι το τρίτο Κέντρο Επαφής, μετά το διμερές με τη Βουλγαρία στον Προμαχώνα Σερρών και το τριμερές με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, στο συνοριακό σημείο του Kapitan Andreevo.

Ο Έλληνας Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ελευθέριος Οικονόμου, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς αφορά μια μόνιμη δομή που λειτουργεί στα σύνορα και συμβάλλει σημαντικά στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών όπως στην ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Ο Έλληνας αξιωματούχος τόνισε ότι η Συμφωνία «συμβάλλει αφενός στην επιβεβαίωση των καλών σχέσεων των δύο χωρών αφετέρου στην ενδυνάμωση της ήδη υφιστάμενης συνεργασίας μας, με στόχο την από κοινού εξεύρεση τρόπων για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών ασφάλειας των χωρών μας».

Στην ομιλία του, ο Hodaj είπε ότι αυτό το Κέντρο θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να παρακολουθεί και να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στα ελληνοαλβανικά σύνορα και να ενημερώνεται για τα προβλήματα που σχετίζονται με την πανδημία στην τρέχουσα κατάσταση.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Επαφής στεγάζεται σε κτίριο επί ελληνικού εδάφους, στην περιοχή του συνοριακού σημείου διέλευσης στην Κακαβιά και θα στελεχωθεί από αστυνομικό και τελωνειακό προσωπικό των δύο χωρών, που θα εργάζονται σε ενιαίο χώρο.

Κύριος σκοπός του Κέντρου είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων Αρχών επιβολής του νόμου, σε περιφερειακό επίπεδο και η έμπρακτη αναβάθμιση της συνοριακής συνεργασίας στον έλεγχο του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης.

Η ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω του Κέντρου, αφορά κυρίως στην παράνομη μετανάστευση, την εμπορία ανθρώπων, τον βίαιο εξτρεμισμό, την παραποίηση ταξιδιωτικών εγγράφων, την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, καθώς και παραβάσεις που σχετίζονται με τον τελωνειακό κώδικα.

Στο πλαίσιο υπογραφής της Συμφωνίας ο Έλληνας Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους δυο ομολόγους του από την Αλβανία για θέματα που άπτονται της ενίσχυσης της συνεργασίας στο πεδίο της αντιμετώπισης του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.

Επιπλέον συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όσον αφορά ειδικότερα στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της δυνατότητας ανταλλαγής σπουδαστών, σε εκπαιδευτικά προγράμματα στις αστυνομικές Σχολές των δυο χωρών.

Η διμερής συνεργασία μέσω του Κέντρου θα είναι σύμφωνη με την εθνική νομοθεσία και των δύο χωρών και θα επικεντρωθεί κυρίως στην κοινή αξιολόγηση και ανάλυση, προκειμένου να διεξαχθεί ανάλυση κινδύνου καθώς και βοήθεια και συντονισμός δραστηριοτήτων.

Η ίδρυση αυτού του κέντρου δίνει ένα ποιοτικό άλμα στην αστυνομική και συνοριακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, δημιουργώντας έτσι μια εξαιρετική ευκολία στα κανάλια επικοινωνίας του χώρου./ibna