Βόρεια Μακεδονία: Η Πορτογαλία ελπίζει για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη έως τον Ιούλιο

Βόρεια Μακεδονία: Η Πορτογαλία ελπίζει για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη έως τον Ιούλιο

Η Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας για θέματα της ΕΕ, Ana Paula Zacarias, δήλωσε ότι η χώρα της, η οποία κατέχει την προεδρία της ΕΕ μέχρι την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους, ελπίζει ότι η διαφορά με τη Σόφια θα ξεπεραστεί και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με τη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με ανταπόκριση του Πρακτορείου ΜΙΑ από τις Βρυξέλλες.

Ο Zacarias δήλωσε στο MIA ότι η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα για την πορτογαλική Προεδρία, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου και διαρκεί έως τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές και με τις δύο πλευρές, τα Σκόπια και τη Σόφια, για την εξεύρεση λύσης στη διμερή διαμάχη που εμποδίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

«Έχουμε ξεκινήσει πολιτικές επαφές με τη Βουλγαρία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου να βρούμε έναν τρόπο να ξεκινήσει η διαδικασία, και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας να πραγματοποιήσουμε την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και με την Αλβανία», δήλωσε σήμερα η Zacarias από τις Βρυξέλλες.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, πρόσθεσε ότι απαιτούνται πρόσθετες πολιτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή και διαβεβαίωσε ότι η Λισαβόνα θα το πράξει με πνεύμα εμπιστοσύνης./ibna