Τουρκία: Για ευρωτουρκικές σχέσεις, διερευνητικές, Ανατολική Μεσόγειο και Ozil συζήτησαν Cavusoglu Maas

Τουρκία: Για ευρωτουρκικές σχέσεις, διερευνητικές, Ανατολική Μεσόγειο και Ozil συζήτησαν Cavusoglu Maas

Εν μέσω μιας ανανεωμένης δέσμευσης της Τουρκίας και της Γερμανίας για βελτίωση των διμερών δεσμών, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ βρίσκονται επίσης σε πιο θετική θέση τώρα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γερμανό ομόλογο του Heiko Maas, που επισκέφθηκε την Άγκυρα.

Πέρυσι, ο τουρκο-γερμανικός όγκος συναλλαγών έφτασε τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια παρά τις προκλήσεις της πανδημίας COVID-19, συμπλήρωσε.

«Αν έλεγα ότι νέα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις [της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ] μπορούν να ανοίξουν αμέσως, αυτό δεν θα ήταν αλήθεια, ας είμαστε ρεαλιστές», είπε στους δημοσιογράφους.

«Όχι επειδή δεν το θέλουμε, αλλά η ΕΕ δεν το θέλει, επειδή έχει προβλήματα με τις πολιτικές διεύρυνσης» σημείωσε ο Cavusoglu για να προσθέσει ότι «ωστόσο, η απελευθέρωση των θεωρήσεων που υποσχέθηκε η ΕΕ για την Τουρκία το 2016 θα μπορούσε να εφαρμοστεί».

«Οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου χάρη στην υποστήριξη της Γερμανίας», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συναντηθεί με την Ελλάδα για να συζητήσει τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών.

Σχετικά με την εκεχειρία του περασμένου Νοεμβρίου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε ότι τώρα υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για μόνιμη λύση στην περιοχή μετά από σχεδόν 30 χρόνια πολιτικού αδιεξόδου και 44 ημέρες ένοπλων συγκρούσεων.

«Εάν υπήρχε μόνιμη εκεχειρία, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αρμενία, εάν το πιστεύουν», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Cavusoglu δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell σχετικά με την ενημέρωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό του 2016 και τη διεξαγωγή διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε η Τουρκία.

Ο Cavusoglu πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο διπλωμάτες συζήτησαν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία καθώς και στη Λιβύη.

Από την πλευρά του, ο Maas τόνισε ότι ελπίζει για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Ο Maas είπε ότι πέρυσι δύσκολες συζητήσεις για θέματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος οδήγησαν σε ατυχή περιστατικά, όπως όταν πολεμικά πλοία ορισμένων συμμάχων ήρθαν αντιμέτωπα, προσθέτοντας ότι «Δεν θέλουμε πλέον να δούμε σαν αυτά τα περιστατικά».

Είπε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος με την πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει διερευνητικές συναντήσεις με την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χαιρετίζουν επίσης αυτό το βήμα προς μια διπλωματική λύση για σταθερότητα στην περιοχή

«Θα θέλαμε να κάνουμε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις και τους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ προς μια μελλοντική αναπτυξιακή πορεία με μόνιμα εποικοδομητικές σχέσεις», δήλωσε ο Maas.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη μπορεί να μην εκτίμησε σωστά την Τουρκία που φιλοξενεί εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, αλλά υπήρξε επιτυχία.

Μετά από ένα έτος με σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, η Τουρκική ηγεσία δήλωσε ότι ελπίζουν για πρόοδο φέτος και αναμένουν από την Ένωση να λάβει σαφή βήματα προς το σκοπό αυτό.

Ο Maas κάλεσε επίσης τη Ρωσία να “απελευθερώσει” αμέσως τον Ρώσο αντιπολιτευόμενο πολιτικό Alexey Navalny, ο οποίος συνελήφθη αργά την Κυριακή μετά την επιστροφή του στη χώρα.

Ερωτηθείς για τον Τουρκικής καταγωγής ποδοσφαιριστή της Arsenal, Mesut Ozil, που μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη, και την Fenerbache, ο Maas είπε ότι ο Ozil σημείωσε «μεγάλη επιτυχία» στη γερμανική εθνική ομάδα και «ελπίζω ότι θα είναι και επιτυχής στην Τουρκία»./ibna