Κροατία: Η κατάσταση παραμένει καλή, τα μέτρα θα διατηρηθούν

Κροατία: Η κατάσταση παραμένει καλή, τα μέτρα θα διατηρηθούν

Ο επικεφαλής της Κροατικής Εθνικής Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων COVID-19 Davor Božinović δήλωσε τη Δευτέρα ότι, παρά τη θετική επιδημιολογική κατάσταση, δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού, εξηγώντας ότι ο αντίκτυπος κάθε μέτρου για τον περιορισμό της πανδημίας θα εκτιμηθεί.

Τόνισε ότι δεν μπορούσε να προσδιορίσει εάν τα ισχύοντα μέτρα θα χαλαρώσουν μετά τις 31 Ιανουαρίου, ωστόσο μέχρι τότε κάθε υφιστάμενο μέτρο θα υπόκειται σε αξιολόγηση.

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς σχετικά με την εισαγωγή πιστοποιητικών εμβολιασμού που θα επιτρέπουν στους πολίτες να ταξιδεύουν, ο Božinović είπε ότι δεν πραγματοποιούνται επίσημες συζητήσεις επί του θέματος.

«Προς το παρόν δεν εξετάζουμε αυτές τις επιλογές,» είπε, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις σε άλλες χώρες.

«Εάν υπάρξει κοινή προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ, θα συμμετάσχουμε ενεργά σε αυτές τις συζητήσεις. Προς το παρόν, οι ποσότητες εμβολίων στην ΕΕ και την Κροατία, και λίγο πολύ σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι πολύ μικρές για να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς,» είπε ο Božinović.

Ο επικεφαλής του Κροατικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Krunoslav Capak δήλωσε ότι από τις 12 έως τις 18 Ιανουαρίου οι λοιμώξεις μειώθηκαν κατά 29% σε εβδομαδιαία βάση, από τις 5 έως τις 11 Ιανουαρίου.

Η αθροιστική επίπτωση 14 ημερών στις 288,9 νέες περιπτώσεις τοποθετεί την Κροατία στην 7η θέση των χωρών με τη χαμηλότερη αθροιστική επίπτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει υψηλό, με την Κροατία να βρίσκεται στην 8η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Ο Capak είπε ότι μια νέα δόση 17.550 δόσεων του εμβολίου Pfizer είχε παραδοθεί στην Κροατία σήμερα. Μέρος αυτού θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση του δεύτερου εμβολίου σε άτομα που έχουν λάβει την πρώτη δόση.

Είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 122 ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ήπιες, ωστόσο υπήρξαν και αρκετές πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Ο Capak επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς ότι η Pfizer μείωσε την παροχή δόσεων εμβολίου, ωστόσο ο λόγος ενέκειτο στην ανοικοδόμηση της μονάδας παραγωγής εμβολίων, στόχος της οποίας ήταν η αύξηση της παραγωγής και η επίτευξη των συμφωνημένων ποσοστώσεων εμβολίου.

Όσον αφορά την Κροατία, ανέφερε ότι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ότι οι παραδόσεις εμβολίων θα μειωθούν, προσθέτοντας ότι, από τις 15 Φεβρουαρίου, οι παραλαβές εμβολίων θα επιταχυνθούν σημαντικά.

Η Alemka Markotić, Επικεφαλής του Νοσοκομείου Λοιμωδών Νοσημάτων του Ζάγκρεμπ Δρ Fran Mihaljević, δήλωσε ότι ο χαμηλότερος αριθμός νέων λοιμώξεων μειώνει την πίεση στο νοσοκομειακό σύστημα, τονίζοντας ότι ο αριθμός των ασθενών που είχαν λάβει εξιτήριο υπερβαίνει τον αριθμό των νέων εισαγωγών τις τελευταίες ημέρες.

Τόνισε ότι, παρά όλα αυτά, η κατάσταση στην Ευρώπη δεν πρέπει να παραβλεφθεί.

«Ορισμένες χώρες καταγράφουν μια αύξηση που σημειώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, πιθανώς λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού», δήλωσε η Markotic, προσθέτοντας ότι απαιτείται προσοχή ώστε να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της επιδημίας. /ibna