Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ενέργειας επέβαλε κυρώσεις στη Β-Ε

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ενέργειας επέβαλε κυρώσεις στη Β-Ε

Ως αποτέλεσμα της παραβίασης της οδηγίας για το θείο στα καύσιμα και τη μη συμμόρφωση με τις ενεργειακά πακέτα για την ενέργεια και το φυσικό αέριο, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ενέργειας ανακοίνωσε κυρώσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν μετά από συνεδρίαση στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ η διαδικασία ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους. Πληροφορίες σχετικά με τις κυρώσεις δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Το επίσημο έγγραφο σχετικά με την επιβολή κυρώσεων αναφέρει ότι «το Συμβούλιο Υπουργών με γραπτή διαδικασία ανέστειλε ορισμένα δικαιώματα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης βάσει της Συνθήκης για την Ενεργειακή Κοινότητα, λόγω των σοβαρών και επίμονων παραλείψεων της χώρας να συμμορφωθεί με τη δεύτερη δέσμη μέτρων στον τομέα του φυσικού αερίου, την οδηγία για το θείο στα καύσιμα καθώς και την τρίτη ενεργειακή δέσμη για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο.» Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν θα συμμετάσχει στη λήψη αποφάσεων για θέματα προϋπολογισμού και εκτέλεσης για περίοδο δύο ετών, εκτός εάν στο μεταξύ διορθώσει τις εν λόγω παραβάσεις.

Το έγγραφο τόνισε ότι το Συμβούλιο Υπουργών ενέκρινε επίσης έναν κατάλογο δεκαεπτά ενεργειακών έργων περιφερειακής σημασίας βάσει του λεγόμενου κανονισμού ΔΕΔ-Ε. Τα έξι Έργα Κοινοτικού Ενδιαφέροντος Ενέργειας (PECI) και τα έντεκα Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI) στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο μπορούν να επωφεληθούν από επενδυτικά κίνητρα, βελτιωμένες χορηγήσεις αδειών και βελτιωμένους κανονιστικούς όρους. Τα έργα αξιολογήθηκαν με βάση ένα σενάριο που συμμορφώνεται με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

«Είναι αλήθεια ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το κράτος δεν θα συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα ζητήματα του προϋπολογισμού και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κοινότητας για περίοδο δύο ετών, εκτός εάν εξαλείψει τις παραβιάσεις,» ο Janez Kopač, διευθυντής της Γραμματείας της Ενεργειακής Κοινότητας, δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ.

Αναφέρεται ότι, όσον αφορά τα προϊόντα πετρελαίου, από όλες τις χώρες μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας το Euro 3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στη Β-Ε, ενώ το ευρωπαϊκό πρότυπο είναι Euro 5. /ibna