Κοσσυφοπέδιο: Πρόκληση για την KFOR η ασφάλεια στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Κοσσυφοπέδιο: Πρόκληση για την KFOR η ασφάλεια στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Ο Διοικητής της KFOR Στρατηγός Franco Federici πιστεύει ότι το οργανωμένο έγκλημα, οι παράνομες οικονομικές δραστηριότητες και η εθνοτική ρητορική μίσους είναι οι κύριες απειλές για την ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο, σε συνέντευξη του στην Koha Ditore.

Ο Federici επισημαίνει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η κατάσταση της ασφάλειας θα επιδεινωθεί, αλλά επίσης ότι βλέπει την κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και τα Μετόχια ως ιδιαίτερα δύσκολη για την KFOR.

«Πιστεύω ότι οι δήμοι πρέπει να επιλύσουν προσεκτικά οποιοδήποτε ζήτημα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Η KFOR δημιούργησε μια πολύ καλή συνεργασία με τη Βόρεια και τη Νότια Μιτρόβιτσα», δήλωσε ο Federici στην “Koha Ditore”.

Ο διοικητής της KFOR επισημαίνει επίσης τακτικές επαφές με τον Σερβικό Στρατό, οι οποίες, όπως ανέφερε, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας καλής συνεργασίας στην περιοχή.

Η συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου συνεχίζονται σύμφωνα με το παλιό διάταγμα, αν και η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε το νόμο για τη μετατροπή του KSF σε στρατό πριν από περισσότερο από δύο χρόνια, δήλωσε ο Franco Federici.

«Η συνεργασία με το KSF περιλαμβάνει μη στρατιωτική αντίδραση και ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Η KFOR και η KSF συνεργάζονται σε δραστηριότητες απομάκρυνσης εκρηκτικών, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων των κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο. Επί του παρόντος, ο διοικητής της KFOR πρέπει να εγκρίνει την είσοδο και τη λειτουργία του KSF στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό συμβαδίζει με την προηγούμενη συμφωνία με τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου και το ΝΑΤΟ αναμένει να συνεχιστεί η εφαρμογή του» εξήγησε ο Federici.

Ο Federici επισήμανε επίσης τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η KFOR κατά τη διάρκεια του 2020.

«Γενικά, η κλιμάκωση της παγκόσμιας πανδημίας υπήρξε και εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους μας. Η KFOR έχει υιοθετήσει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία του προσωπικού, επειδή η προστασία είναι απαραίτητη. Η αποστολή μας, δώρισε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό σε νοσοκομεία στην Πρίστινα και στη Gračanica, παρέδωσε περισσότερες από 50 αποστολές δωρεών σε τρόφιμα και ρούχα σε 14 δήμους του Κοσσυφοπεδίου, σε συντονισμό με τοπικές ανθρωπιστικές οργανώσεις» είπε ο Διοικητής της KFOR.

Πρόσθεσε ότι η KFOR συνεχίζει να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες με στόχο τη διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και ελεύθερης κυκλοφορίας προς όφελος όλων των κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του 1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Όσον αφορά τις ενέργειες του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA) και τη δίκη του Hashim Thaci και των άλλων στελεχών του KLA, o Federici δήλωσε ότι «η ίδρυση του Ειδικού Δικαστηρίου ήταν μια αυτόνομη απόφαση των θεσμικών οργάνων του Κοσσυφοπεδίου και δεν εμπίπτει στην εντολή της KFOR. Ως εκ τούτου, η KFOR δεν διεξάγει ούτε υποστηρίζει καμία έρευνα για καταγγελίες εγκλημάτων πολέμου. Σε κάθε περίπτωση, η KFOR είναι έτοιμη να παρέμβει σύμφωνα με το τρέχων διάταγμα, σε περίπτωση διαμαρτυριών ή αναταραχών, μετά την κατάθεση των κατηγοριών και όπως προαναφέρθηκε, με πλήρη σεβασμό στην έννοια των τριών συμφωνιών»./ibna