Τουρκία: Καταδίκη του ΥΠΕΞ τις δηλώσεις του Έλληνα Αρχιεπισκόπου, για το Ισλάμ

Τουρκία: Καταδίκη του ΥΠΕΞ τις δηλώσεις του Έλληνα Αρχιεπισκόπου, για το Ισλάμ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την Κυριακή τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου της Ελλάδας κατά του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων.

Μιλώντας για τον καταλυτικό ρόλο της Εκκλησίας και τη συμβολή της στην Επανάσταση του 1821,  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’, σημείωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «το Ισλάμ, δεν αποτελεί θρησκεία αλλά πολιτικό κόμμα και πολιτική επιδίωξη και οι άνθρωποί του είναι άνθρωποι του πολέμου οι άνθρωποι της εξαπλώσεως, αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ, το λέει και η διδασκαλία του Μωάμεθ»

Στην ανακοίνωση του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «το Ισλάμ είναι μια θρησκεία ειρήνης βασισμένη στην ανοχή και τη συμπόνια που διασφαλίζει τη συνύπαρξη άλλων θρησκειών και πολιτισμών.

«Είναι λυπηρό να δυσφημίζουν την ιερή μας θρησκεία. Όλοι πρέπει να προσπαθήσουν να αναπτύξουν ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού και ανοχής εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας που διέρχεται ολόκληρος ο κόσμος», αναφέρετε στην ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, τονίζεται, ότι οι προκλητικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β’, οι οποίες υποκινούν την κοινωνία σε εχθρότητα και βία κατά του Ισλάμ, δείχνουν επίσης το τρομακτικό επίπεδο που έχει φτάσει η Ισλαμοφοβία».

Σημείωσε ότι οι λόγοι για την αύξηση του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη προκύπτουν από τέτοιες κακοήθεις ιδέες.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά ότι ήταν ένα σκόπιμο και ατυχές βήμα προς την υπονόμευση των προετοιμασιών για διερευνητικές συνομιλίες.

Αντίδραση υπήρξε από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ali Erbaş, μετά τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Ισλάμ.

«Καταδικάζω έντονα τις αβάσιμες δηλώσεις του Έλληνα Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σε πρόσφατη συνέντευξή του, οι οποίες είναι γεμάτες συκοφαντίες και στοχεύουν την πανέμορφη θρησκεία μας το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους» δήλωσε ο Ali Erbaş.

«Η δήλωση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου προκαλεί την κοινωνία και οδηγεί τους ανθρώπους σε μίσος, μισαλλοδοξία και βία κατά της υπέρτατης θρησκείας μας, το Ισλάμ. Είναι πολύ ατυχές και απαράδεκτο το ότι, την ώρα που ο εκπρόσωπος μιας θρησκείας πρέπει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους στον κόσμο να ζουν μακριά από αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις και να στέλνουν μηνύματα για ειρηνική συνύπαρξη και ανοχή, να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, που δεν αρμόζουν με το λειτούργημά του. Θέλω επίσης να δηλώσω ότι ο χριστιανικός κόσμος θα πρέπει να αντιταχθεί σε αυτή την άρρωστη θεώρηση. Αυτό το είδος έκφρασης που στοχεύει στην περιθωριοποίηση των μουσουλμάνων τροφοδοτεί το ρατσισμό εναντίον των μουσουλμάνων και οδηγεί σε επιθέσεις κατά της ζωής τους και των χώρων λατρείας τους», αναφέρει ο Ali Erbaş.

«Οι συμπεριφορές, οι λόγοι και οι στάσεις που δεν περιθωριοποιούν τον άλλο στην ιστορία της ανθρωπότητας θα παραμείνουν πάντα πολύτιμες και η κοινή λογική των πιστών θα επικρατεί πάντα ενάντια σε τέτοιες δηλώσεις. Ο τρόπος για την δημιουργία ειρήνης, ηρεμίας, ευημερίας, συμπόνιας, δικαιοσύνης και αρετής στην ανθρωπότητα δεν είναι η σύγκρουση, αλλά η ηθική για συνύπαρξη. Ο ισλαμικός πολιτισμός είναι ένας μεγάλος πολιτισμός που πάντα επέτρεπε σε ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών να ζήσουν μαζί για αιώνες και παρείχαν σε όλους το δικαίωμα να ζουν σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους. Είναι μια θρησκεία της ειρήνης που στοχεύει στην εκπλήρωση υψηλών αξιών, όπως της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της ευημερίας» σημειώνει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

«Με όλα όσα είπε για το Ισλάμ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξής του για την προσφορά της Εκκλησίας μας στην Επανάσταση του 1821, δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη», αναφέρετε στην ανακοίνωση.

«Σε αυτά ακριβώς τα πρόσωπα αναφερόταν ο Αρχιεπίσκοπος, πρόσωπα που εργαλειοποιούν το Ισλάμ και το μετατρέπουν σε φονικό όπλο κατά όλων όσοι έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς, ‘’απίστων”, αλλά ακόμη και πιστών» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος όσο και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες και αντιμετωπίζουν όλους τους πιστούς τους με τη χριστιανική αγάπη και αλληλεγγύη, που δεν γνωρίζει διακρίσεις, μέσα από όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και στον φιλανθρωπικό τομέα. Περαιτέρω, το παράδειγμα της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης και συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη μας επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο του λόγου το αληθές», καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής./ibna