OP/ED: Διπλωματία των εμβολίων στα Βαλκάνια

OP/ED: Διπλωματία των εμβολίων στα Βαλκάνια

Του Ρενάτο Λέκκα*

Πολύ σκόνη έχει σηκώσει εδώ και μέρες η συζήτηση με το τι θα γίνει στα Βαλκάνια σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα σαφές πλάνο, τουλάχιστον για τις χώρες που είναι στο καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχει έντονος διπλωματικός αγώνας όσον αφορά την Αλβανία αλλά και τη Βόρεια Μακεδονία. Οι δύο χώρες έχουν χτυπήσει την πόρτα της Γερμανίας ζητώντας βοήθεια. Ήδη, τα πρώτα εμβόλια έφτασαν στα Τίρανα (975 δόσεις) από μια χώρα της ΕΕ, χωρίς να λένε τα επίσημα χείλη ποια είναι, με τις πληροφορίες να θέλουν το Βερολίνο να στηρίζει τους Αλβανούς.

Η πρώτη που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της  Pfizer-Biontech  ήταν η διευθύντρια των Λοιμωδών, ενώ ο δεύτερος ήρθε ο πρωθυπουργός Edi Rama. Ακολουθήσαν ακόμη 50 μέλη του ιατρικού προσωπικού. Η διαδικασία εμβολιασμού ξεκίνησε στο στάδιο «Air Albania», το πρώτο κέντρο εμβολιασμού στην Αλβανία.  Την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθουν ακόμη 10.750 εμβόλια μέρος των οποίων θα δοθεί στο Κόσοβο για το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου της Πρίστινα, το οποίο βρίσκεται στη μάχη της πανδημίας.

Η αλήθεια είναι ότι ο εμβολιασμός φέρνει και στην επιφάνεια την αδυναμία των φτωχότερων χωρών να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Οι πλούσιοι του βορρά καθορίζουν την τύχη του εμβολίου. Αυτό που ακούγεται από ευρωπαϊκές πηγές είναι ότι την Άνοιξη, ίσως και νωρίτερα υπάρξει ένα πλαίσιο για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία όπου θα δοθούν εμβόλια από την Ευρώπη. Τα logistics, τη μεταφορά δηλαδή των εμβολίων γι’ αυτές τις δύο χώρες θα την αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα. Η Αθήνα παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον, καθώς για τη βόρεια Ελλάδα ένα σημαντικό κομμάτι του τουρισμού υποστηρίζεται από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι συναντήσεις Rama/Osmani – Μητσοτάκη στην Ελλάδα. Ο πρώτος ήρθε και ως… διαμεσολαβητής για τα ελληνοτουρκικά ο δεύτερος άκουσε ένα κήρυγμα για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά συζήτησε και για τα εμβόλια, καθώς τα Σκόπια πλήττονται από τον κορωνοϊό, όπως και τα Τίρανα βέβαια.

Η χώρα που έχει λάβει τις περισσότερες διαμαρτυρίες για «εγκατάλειψη των Δυτικών Βαλκανίων» είναι η Γερμανία. Μάλιστα, η πλευρά του Rama έχει χτυπήσει πολλές φορές την πόρτα της Merkel, μιας και τον Απρίλιο έχει εκλογές και αν μη τι άλλο θα ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι η χώρα ξεκινά τους εμβολιασμούς δείχνοντας το καλοκαίρι ως έξοδο από την κρίση και επιστροφή στην κανονικότητα. Ο Rama το τελευταίο καιρό αρθρογραφεί στην Bild, μιλάει με την Γερμανία. Συζητά με τις ΗΠΑ. Κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να «πάρει κάτι» λίγους μήνες πριν τις εκλογές./ibna

*Ο Ρενάτο Λέκκα είναι Αρχισυντάκτης στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, δημοσιογράφος στην εφημερίδα “Το Ποντίκι” και μέλος της ΕΣΗΕΑ.