Β-Ε: Plinacro και BH-Gas συνεχίζουν τις εργασίες τους στo έργο της Νότιας Διασύνδεσης

Β-Ε: Plinacro και BH-Gas συνεχίζουν τις εργασίες τους στo έργο της Νότιας Διασύνδεσης

Η Plinacro και η BH-Gas, οι εθνικοί φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου της Κροατίας και της Ομοσπονδίας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αντίστοιχα, πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση στο Μόσταρ σχετικά με τη συνέχιση της συνεργασίας τους για την ανάπτυξη του σχεδίου της Νότιας Διασύνδεσης στη διαδρομή Dugopolje-Zagvozd -Imotski-Posušje-Tomislavgrad-Novi Travnik και τον παράδρομο προς το Μόσταρ.

Δεδομένου ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη διαθέτει επί του παρόντος μόνο μία είσοδο στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, το έργο της Νότιας Διασύνδεσης ενέχει στρατηγική σημασία για την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο, καθώς επιτρέπει τη διαφοροποίηση των διαδρομών εφοδιασμού και των πηγών (μέσω του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στο νησί Krk του μελλοντικού αγωγού φυσικού αερίου Ιονίου-Αδριατικής που θα προμηθεύει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας και άλλων διαδρομές εφοδιασμού που διέρχονται από την Κροατία) και την περαιτέρω αεριοποίηση της Β-Ε, η οποία θα οδηγήσει σε αυξημένη διέλευση φυσικού αερίου μέσω της Κροατίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τονίστηκε ότι η υλοποίηση αυτού του έργου ανοίγει την πιθανότητα θετικής οικονομικής επίδρασης στην περιοχή σε ολόκληρη τη διαδρομή του μελλοντικού αγωγού φυσικού αερίου. Η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου εναρμονίζεται με την «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ, καθώς συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπεγράφη δήλωση σχετικά με το σημείο διασύνδεσης του κύριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου της Κροατίας και της Β-Ε.

Μέχρι στιγμής, η Plinacro και η BH-Gas έχουν υπογράψει αρκετές επιστολές προθέσεων και μνημόνιο συμφωνίας και συνεργασίας, βάσει των οποίων πραγματοποιούνται κοινές δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη διακρατικών συνδέσεων αγωγών φυσικού αερίου μεταξύ γειτονικών χωρών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η BH-Gas. /ibna