Σλοβενία: Υπέβαλε πρόταση για ψήφο μη εμπιστοσύνης της κυβέρνησης η αντιπολίτευση

Σλοβενία: Υπέβαλε πρόταση για ψήφο μη εμπιστοσύνης της κυβέρνησης η αντιπολίτευση

Με τις υπογραφές τριών βουλευτών από το κόμμα DeSUS, ο Συνασπισμός του Συνταγματικού άξονα (KUL) υπέβαλε πρόταση για εποικοδομητική ψήφο μη εμπιστοσύνης κατά της κυβέρνησης του Janez Janša. Η πρόταση υποβλήθηκε με 42 υπογραφές, αφού ο βουλευτής του DeSUS Branko Simonović διαφώνησε και οι υπόλοιποι τρεις βουλευτές υποστήριξαν την πρόταση για ψήφο μη εμπιστοσύνης. «Λυπάμαι που δεν υπάρχουν 43 ψήφοι, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η ψήφος μη εμπιστοσύνης μπορεί να είναι επιτυχής,» δήλωσε ο αυτοπροταθείς εντολοδόχος πρωθυπουργός Karl Erjavec. «Πιστεύω ότι η αποδόμηση της χώρας πρέπει να σταματήσει. Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη των πολιτών της, και περιμένω από τους βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης να το καταλάβουν.»

«Η υποστήριξη για την ψήφο της μη εμπιστοσύνης αποτελεί υποστήριξη ενός κανονικού σλοβενικού κράτους, ειδάλλως θα είναι μια νίκη για το σκοταδισμό. Κάθε βουλευτής θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει μέσω της ψήφου του τι είδους χώρα ονειρεύεται,» δήλωσε ο Marjan Šarec ( LMŠ).

«Η Σλοβενία ​​δοκιμάζεται, παράλληλα με τη δημοκρατία μας και την ηθική ευθύνη καθενός από εμάς. Οι Σλοβένοι Δημοκρατικοί δεσμεύονται σταθερά στην απόφαση να τερματιστεί αυτή η διαδικασία και να αντικατασταθεί αυτή η κυβέρνηση που προκαλεί καταστροφή,» δήλωσε ο πρόεδρος της SD Tanja Fajon. «Δεν είναι θέμα μέτρησης των ψήφων, αλλά ευθύνης. Η κυβέρνηση δεν διαχειρίζεται καλά την επιδημία και αυτό που συμβαίνει στο παρασκήνιο είναι επίσης επιβλαβές.»

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη Σλοβενία ​​είναι η χειρότερη των τελευταίων 30 χρόνων. Πρόκειται για το ναδίρ της ανεξάρτητης Σλοβενίας. Αυτό δεν συνέβη λόγω εξωτερικών παραγόντων ή του κορωνοϊού, αλλά λόγω της στρατηγικής του Janez Janša,» δήλωσε ο Luka Mesec, ηγέτης της Αριστεράς. «Γνωρίζουμε ότι έχουμε 42 ψήφους, αλλά ζητάμε την ψηφοφορία γιατί είναι καιρός για τεστ. Η δυσπιστία λειτουργεί σαν πείραμα με βάμμα ηλιοτροπίου: στο εκλογικό τμήμα, κάθε βουλευτής θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν η καρδιά του χτυπά για τη συνείδηση ​​ή την πολιτική του καριέρα.»

«Έχουμε 42 ψήφους. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά μία ψήφο εκείνες του τρέχοντος συνασπισμού,» δήλωσε η Alenka Bratušek (SAB) και απαρίθμησε όλα τα προβλήματα που προκαλούν δυσπιστία. «Δεν θέλω η χώρα να συνεχίσει να μετρά αρνητικά ρεκόρ. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι αυτής της κρίσης είναι οι ηλικιωμένοι και ακολουθεί η νεολαία μας. Αναρωτιέστε γιατί τα μέτρα δεν λειτουργούν. Επειδή οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση.»

Η μυστική ψηφοφορία για την εποικοδομητική πρόταση μη εμπιστοσύνης αναμένεται να διεξαχθεί σε έκτακτη σύνοδο της Εθνικής Συνέλευσης την επόμενη εβδομάδα. Ο νέος πρωθυπουργός θα εκλεχθεί με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον με τις 46 ψήφους όλων των βουλευτών. /ibna