Κροατία: Αυστηρότερα κυβερνητικά μέτρα απέναντι σε εγκλήματα μίσους

Κροατία: Αυστηρότερα κυβερνητικά μέτρα απέναντι σε εγκλήματα μίσους

Η κροατική κυβέρνηση θα υποβάλει σε δημόσια διαβούλευση έγγραφο που θα ορίζει σαφώς τις ενέργειες των κρατικών θεσμών σε περιπτώσεις εγκλημάτων μίσους, σύμφωνα με δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας Jutarnji List την Παρασκευή.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι πριν από τρεις μήνες ο 22χρονος Danijel Bezuk άνοιξε πυρά με πολυβόλο στα κυβερνητικά γραφεία στο Ζάγκρεμπ, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό που φύλαγε το κτίριο, ενώ ο ίδιος αυτοκτόνησε λίγο αργότερα.

Τώρα, ένα αυστηρό πρωτόκολλο πρόκειται να εισαχθεί, το οποίο θα επιτρέπει την παρακολούθηση ατόμων και ομάδων που διαδίδουν τη μισαλλοδοξία στη δημόσια σφαίρα.

Το κυβερνητικό έγγραφο στοχεύει να προωθήσει το έργο της αστυνομίας, του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα (DORH), των δικαστηρίων και άλλων υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη δίωξη εγκλημάτων μίσους.

Κεντρικός φορέας υπεύθυνος για την παρακολούθηση και δημοσίευση δεδομένων σχετικά με εγκλήματα μίσους και δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται σε τέτοιες περιπτώσεις θα είναι η Κυβερνητική Υπηρεσία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και των Μειονοτήτων.

Το γραφείο θα παρακολουθεί τις δικαστικές διαδικασίες σε κάθε περίπτωση εγκλήματος μίσους, θα τηρεί αρχείο στατιστικών στοιχείων και θα τα δημοσιεύει στον επίσημο ιστότοπό του, ενώ θα διαβιβάζει επίσης αυτά τα δεδομένα στην Υπηρεσία Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο επικεφαλής του κυβερνητικού γραφείου Alen Tahiri δήλωσε στην εφημερίδα ότι η υιοθέτηση του πρωτοκόλλου που καθορίζει τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν σε περιπτώσεις εγκλημάτων μίσους δεν σχετίζεται με την επίθεση του Bezuk, καθώς οι εργασίες για το έγγραφο ξεκίνησαν το 2018.

«Υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των εγκλημάτων μίσους που λαμβάνουμε από την αστυνομία και το DORH. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές να εργάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να λαμβάνουν όσο το δυνατόν ακριβέστερες και σαφέστερες πληροφορίες σχετικά με το πόσο διαδεδομένα είναι αυτά τα φαινόμενα και πώς οι αρμόδιες αρχές ανταποκρίνονται σε αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής, οι συχνότεροι στόχοι εγκλημάτων μίσους είναι Ρομά και Σέρβοι, καθώς και μέλη σεξουαλικών μειονοτήτων,» δήλωσε ο Tahiri, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει το πρωτόκολλο το αργότερο στα μέσα Φεβρουαρίου. /ibna