Μαυροβούνιο: Εντείνεται η υποστήριξη της ένταξης στην ΕΕ μεταξύ των πολιτών

Μαυροβούνιο: Εντείνεται η υποστήριξη της ένταξης στην ΕΕ μεταξύ των πολιτών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήχθη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 από τον οργανισμό DeFacto για λογαριασμό της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μαυροβούνιο, το 77,6% των πολιτών του Μαυροβουνίου διατηρούν θετική στάση απέναντι στην ΕΕ (σε σύγκριση με 66,1% τον Δεκέμβριο 2019), ενώ ο αριθμός εκείνων με αρνητική στάση υποχώρησε στο 17,7% τον Δεκέμβριο του 2020 (σε σύγκριση με 24,3% τον Δεκέμβριο του 2019).

«Το 74,8% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 22,3% αντιτίθεται. Η εν λόγω αντιπροσωπεύει μια μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η ένταξη στην ΕΕ υποστηρίχθηκε από περίπου 66% των πολιτών και αντιτάχθηκε από το 23%. Η έρευνα καταδεικνύει επίσης ότι, σε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, το 85,7% θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ,» ανακοίνωσε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Μαυροβούνιο.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, η Olivera Komar της DeFacto Agency τόνισε ότι η πλέον αξιοσημείωτη μεταβολή είχε καταγραφή στην κατηγορία των λεγόμενων μετριοπαθών υποστηρικτών, των οποίων τα ποσοστά αυξήθηκαν εις βάρος των μετριοπαθών αρνητών της ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι ορισμένοι από τους πολίτες που ήταν σκεπτικοί απέναντι στην ΕΕ πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 30ης Αυγούστου άλλαξαν θετικά τις απόψεις τους, ενώ εκείνοι που είχαν υποστηρίξει προηγουμένως την μετεκλογική ολοκλήρωση δεν άλλαξαν αρνητικά τις απόψεις τους,» εξήγησε.

Οι κύριοι λόγοι για την υποστήριξη της ένταξης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ παραμένουν οι ίδιοι σε ετήσια βάση. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες αναφέρουν ως βασικό λόγο για την υποστήριξή τους την καλύτερη ποιότητα ζωής και το αυξημένο βιοτικό επίπεδο. Οι προσδοκίες για καλύτερο μέλλον και βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο αποτελούν επίσης δημοφιλείς συσχετίσεις με την ΕΕ για τους πολίτες του Μαυροβουνίου. Ακολουθεί η δυνατότητα για ελεύθερες μετακινήσεις, ενώ η σταθερότητα που προσφέρεται από τα μέλη κατατάσσεται τρίτη.

Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες γνωρίζουν τη βοήθεια που παρέσχεσε η ΕΕ στο Μαυροβούνιο για την καταπολέμηση του COVID-19. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (48,6%) πιστεύουν ότι η ΕΕ έχει εκφράσει το μεγαλύτερο βαθμό αλληλεγγύη προς το Μαυροβούνιο στον αγώνα κατά της επιδημίας. Το 64,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ανταπόκριση της ΕΕ στην επιδημία του κορωνοϊού στο Μαυροβούνιο ήταν ταχεία και επαρκής. Οι πολίτες αναγνωρίζουν την Ένωση ως τον μεγαλύτερο ξένο χρηματοδότη στο Μαυροβούνιο, αλλά και ως την κοινότητα με την οποία το Μαυροβούνιο πρέπει να έχει τις ισχυρότερες πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

«Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε υψηλό επίπεδο δημόσιας στήριξης για την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ δείχνει σαφώς ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν και εκτιμούν τη σημασία και την ειλικρίνεια της στήριξης της ΕΕ εν μέσω αυτών των δύσκολων καιρών. Με μεγάλη χαρά έμαθα ότι αυτή η έρευνα αποκάλυψε ότι σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα πάνω από το 85% των πολιτών θα ψήφιζαν υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης του Μαυροβουνίου. Αυτή αποτελεί μια πειστική εικόνα του επιπέδου εμπιστοσύνης που έχουν οι πολίτες του Μαυροβουνίου στην ΕΕ και τη δύναμη της επιθυμίας τους να γίνουν μέρος μιας ενωμένης Ευρώπης. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους τους αρμόδιους εθνικούς ενδιαφερόμενους, τους οποίους οι πολίτες έχουν εμπιστευτεί για να συνεργαστούν και να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, έτσι ώστε το Μαυροβούνιο να μπορεί να εφαρμόσει τις ζωτικές μεταρρυθμίσεις και να κερδίσει τη νόμιμη θέση του στην ΕΕ,» δήλωσε η πρέσβης Oana Cristina Popa, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Μαυροβούνιο.

Η εκτεταμένη διαφθορά, η οικονομική κατάσταση στη χώρα και το εκτεταμένο οργανωμένο έγκλημα θεωρούνται από τους πολίτες ως τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να βλάψει τα κρατικά συμφέροντα και πάνω από το 50% πιστεύει ότι η ένταξη θα αποφέρει πολύ περισσότερα οφέλη από ζημίες. Το 43,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το Μαυροβούνιο θα πληροί τα κριτήρια ένταξης στην Ένωση έως το 2025, ενώ το 31,2% απάντησε «Δεν ξέρω» και το 13,2% δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο δεν θα μπορέσει να πληρώσει τα καθορισμένα κριτήρια.

Η επικεφαλής διαπραγματεύτρια του Μαυροβουνίου Zorka Kordić δήλωσε ότι η επιθυμία των πολιτών να είναι το Μαυροβούνιο μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας αποτελεί δεσμευτικό παράγοντα στην κοινωνία του Μαυροβουνίου. Τόνισε ότι η ένταξη στην ΕΕ ενσαρκώνει την πιο ολοκληρωμένη και πολύπλοκη διαδικασία μεταρρύθμισης της χώρας στην πρόσφατη ιστορία, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία της οποίας ηγείται η κυβέρνηση εξ ονόματος ολόκληρης της κοινωνίας, η οποία ωστόσο αφορά όλους τους πολίτες. Γι’ αυτό καθίσταται απαραίτητο οι πολίτες να λαμβάνουν πλήρεις και ποιοτικές πληροφορίες, καθώς και να προσφέρουν την ενεργή συμμετοχή και υποστήριξή τους σε αυτήν τη διαδικασία. /ibna