ΕΕ: Επιβεβαίωσε την συνάντηση Borrell-Cavusoglu στις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου o Stano

ΕΕ: Επιβεβαίωσε την συνάντηση Borrell-Cavusoglu στις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου o Stano

Επιβεβαιώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από την Υπηρεσία Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον εκπρόσωπο Peter Stano ότι την επόμενη εβδομάδα στις 21 Ιανουαρίου 2021 θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Ύπατου Εκπρόσωπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Stano η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το πώς θα μπορούσαν αυτά τα θετικά δείγματα και τη σχετική εκπεφρασμένη βούληση σε συγκεκριμένες δράσεις. «Αυτό αναμένουμε και αναμέναμε από την τουρκική πλευρά επί σειρά μηνών. Να δούμε, δηλαδή, συγκεκριμένες ενέργειες που οδηγούν σε αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε επαναφορά ατμόσφαιρας και διαλόγου συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς και εποικοδομητικής δέσμευσης χωρίς να απευθύνονται προκλήσεις κατά μεμονωμένων κρατών μελών της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά ειδικά τις πρόσφατες και συμφιλιωτικές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας, ο Stano σημείωσε ότι «είναι θετικό να ακούμε αυτές τις προθέσεις, αλλά, όπως είπε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος τον περασμένο Σεπτέμβριο, αν και καλωσορίζουμε τις θετικές ανακοινώσεις που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις ιδέες περί του πώς θέλει η Τουρκία να ανανεώσει τη συνεργασία με την ΕΕ, είναι πάντοτε πολύ σημαντικό να βλέπουμε αυτές τις δηλώσεις και προθέσεις να μετουσιώνονται σε συγκεκριμένες δράσεις. Οι δράσεις αυτές είναι η αποκλιμάκωση, η αποφυγή μονομερών ενεργειών που προκαλούν δυσφορία σε κράτη μέλη μας και ελπίζουμε ότι η τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο Πρόεδρο το περασμένο Σαββατοκύριακο και η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα θα είναι δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς αξιολογεί η ΕΕ την αλλαγή στάσης της Τουρκίας όπου από επιθετική, εριστική και προκλητική επί σειρά μηνών σε συμφιλιωτική το τελευταίο διάστημα και εάν εκτιμά ότι αυτό σχετίζεται με τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας ή και με την εκλογή νέου, λιγότερου συμφιλιωτικού, Προέδρου στις ΗΠΑ και, δευτερευόντως, εάν η ΕΕ αναμένει συγκεκριμένες δράσεις από την Τουρκία, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επανέναρξη διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο Peter Stano απάντησε ότι «δεν θα ήθελα να προβώ σε ανάλυση της κατάστασης, επειδή σημασία έχουν τα γεγονότα. Η θέση της ΕΕ επί του θέματος έχει εκφραστεί σε πολλές περιστάσεις. Θεωρώ πως είναι σαφές ότι αναμένουμε εποικοδομητικές ενέργειες και εποικοδομητική στάση από την Τουρκία, όπως και αποκλιμάκωση. Αυτά είναι πολύ σημαντικά για εμάς. Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η ύπαρξη θετικών και εποικοδομητικών σχέσεων, επειδή μόνο μέσα σε ένα περιβάλλον εποικοδομητικής συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι σχέσεις μας και θα μπορέσουν να ωφεληθούν τόσο οι πολίτες της ΕΕ όσο και της Τουρκίας. Είμαστε γείτονες και εταίροι σε πολλά πεδία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να έχουμε μία “win-win” σχέση. Η θέση της ΕΕ είναι, λοιπόν, σαφής. Είναι σίγουρα θετικό να ακούγονται αυτές οι θετικές δηλώσεις, αλλά από την άλλη πλευρά είναι πολύ σημαντικό – στο πλαίσιο της ανάλυσής μας για το μέλλον των σχέσεών μας με την Τουρκία – να υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες, προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης και προσπάθειες για δημιουργία συνθηκών εποικοδομητικού διαλόγου τόσο με την ΕΕ όσο και με κάθε χώρα της ΕΕ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Σε ό,τι αφορά την επανέναρξη του διερευνητικού διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η ΕΕ είχει και η ίδια απευθύνει εκκλήσεις για έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. «Αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, επειδή, όπως έχουμε επίσης τονίσει πολλές φορές, είναι σημαντικό να επιλυθούν όλα τα διμερή θέματα, όλες οι διμερείς διαφορές, εντός ενός κατάλληλου πλαισίου, το οποίο είναι ο διάλογος. Καλωσορίζουμε την ανακοίνωση για έναρξη των διαπραγματεύσεων και αναμένουμε μία εποικοδομητική συζήτηση με συγκεκριμένα αποτελέσματα» κατέληξε ο Peter Stano./ibna