Κοσσυφοπέδιο: Kurti και Osmani συμφώνησαν κοινή κάθοδο στις εκλογές

Κοσσυφοπέδιο: Kurti και Osmani συμφώνησαν κοινή κάθοδο στις εκλογές

Η εκτελεστική Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani και ο επικεφαλής του κινήματος Αυτοπροσδιορισμού, Albin Kurti, υπέγραψαν συμφωνία για κοινή συμμετοχή στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου, όπως ανακοινώθηκε στους δημοσιογράφους.

Η συμφωνία μεταξύ του Κινήματος Αυτοπροσδιορισμού και της Πρωτοβουλίας Vjosa Osmani περιέχει δέκα σημεία, συμπεριλαμβανομένης της «προτεραιότητας μιας λειτουργικής αναθεώρησης του δικαστικού συστήματος με έλεγχο ως αναπόσπαστο μέρος αυτής της διαδικασίας, καθώς και πλήρη αποφασιστικότητα για μια ασυμβίβαστη καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα».

Η συμφωνία ορίζει ότι η Osmani και ο Kurti δίνουν προτεραιότητα στην εκστρατεία τους στην οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, κατευθύνοντας τις επενδύσεις και τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού στον τομέα της υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος, την ψηφιοποίηση, τις επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο, την προώθηση της τοπικής παραγωγής προκειμένου να αποδεχτεί τη βιώσιμη έννοια της καινοτόμου οικονομικής ανάπτυξης.

Η επιθυμία τους είναι οι άνθρωποι που θα οδηγήσουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες να είναι κατάλληλοι, ικανοί και με ακεραιότητα, και ότι θα εκλεγούν με αμοιβαία συναίνεση.

Η επανεξέταση και έγκριση της τοπικής νομοθεσίας, καθώς και η υπεύθυνη εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα προκειμένου να ενσωματωθεί το Κοσσυφοπέδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, είναι επίσης ένα από τα σημεία της συμφωνίας Kurti-Osmani.

Μεταξύ άλλων, το πολιτικό δίδυμο θα δεσμευτεί για «μια ενοποιημένη και ολοκληρωμένη εκπροσώπηση στη λήψη αποφάσεων στη διαδικασία διαλόγου Πρίστινα-Βελιγραδίου».

Η συμφωνία ορίζει επίσης ότι θα υποστηρίξει τον «σεβασμό του συντάγματος και τη μη υποστήριξη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας που παραβιάζει τους συνταγματικούς κανονισμούς, την εδαφική ακεραιότητα, την αρχή της κρατικής ενότητας και κυριαρχίας», καθώς και την οργάνωση μιας διπλωματικής υπηρεσίας που θα εκπροσωπεί την Πρίστινα σε διεθνές επίπεδο.

Ο Kurti και η Osmani θα εργαστούν επίσης για τη διατήρηση και την ανάπτυξη συμμαχιών με διεθνείς εταίρους και επενδύοντας στην επέκταση και την προώθηση τρεχουσών και μελλοντικών συμμαχιών.

Ένας από τους στόχους είναι να επιτευχθεί ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων στην κυβέρνηση και σε άλλα θεσμικά όργανα, καθώς και «η λήψη συναίνεσης και μια προκαταρκτική συμφωνία για στρατηγικές διαδικασίες στη χώρα»./ibna