Βόρεια Μακεδονία: Με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας συναντήθηκε ο Osmani

Βόρεια Μακεδονία: Με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας συναντήθηκε ο Osmani

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani, στην Αθήνα, όπου είχε συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Ο Bujar Osmani, το πρωί έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όπου συζήτησαν για την πρόοδο των διμερών σχέσεων μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, την κατάσταση στην περιοχή και την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

Στη συνέχεια ο Osmani έγινε δεκτός από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν την υπογραφή τριών συμφωνιών ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός κενού σταθερότητας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», , ενώ προειδοποίησε ότι «το κενό θα μπορούσε εύκολα να καλυφθεί από άλλες μη ευρωπαϊκές δυνάμεις που είναι υπέρ του αναθεωρητισμού».

Συνεχίζοντας ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι «η Ελλάδα ιστορικά, αλλά και ενεργά υποστηρίζει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την ενταξιακή τους προοπτική», προσθέτοντας, «βέβαια βάσει των αιρεσιμοτήτων, της αξιοκρατίας και της μεθοδολογίας της ΕΕ».

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να διατηρήσει την ευρωπαϊκή διεύρυνση στο τραπέζι».

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνική βοήθεια για να στηρίξει τις προσπάθειες των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξη στην ΕΕ, υπογράμμισε όμως ότι “πρέπει να έχουμε εφαρμογή πλήρη συνεπή και καλή τη πίστει της Συμφωνίας των Πρεσπών για να υπάρξει πρόοδος».

«Δυο χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναγνωρίζουμε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια στην εφαρμογή της. Αλλά βεβαίως απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος», επεσήμανε.

Είναι πραγματική χαρά να ξεκινήσω τη χρονιά με μια τόσο επιτυχημένη επίσκεψη στην Ελλάδα δήλωσε ο Osmani. «Οι ειλικρινείς μας προθέσεις είναι να ξεπεράσουμε το όριο καλής γειτονίας, ως σωστή πολιτική αφήγηση, και να θέσουμε τα θεμέλια για την οικοδόμηση μιας βαθύτερης μακροχρόνιας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, ως την υψηλότερη έκφραση της επιτυχίας της πολιτικής και της διπλωματίας».

«Ως άμεσος γείτονας που είναι επίσης μέλος της ΕΕ, πιστεύω ότι η βασική υποστήριξη της Ελλάδας για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία, χωρίς καθυστέρηση, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εκτιμούμε αυτήν την υποστήριξη και θεωρούμε μία από τις βασικές συμβολές στη δημιουργία μιας μακροχρόνιας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Στην ίδια κατεύθυνση, θέλω να υπογραμμίσω τη συνεργασία εντός του ΝΑΤΟ, μέσω της ρύθμισης μεταξύ των δύο χωρών για την προστασία του εναέριου χώρου, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά την πολιτική και την ασφάλεια», δήλωσε ο Osmani.

Η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς επίσης διμερή και ευρωπαϊκά θέματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας.

Η πορεία των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και διασυνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών ήταν το κύριο αντικείμενο των συνομιλιών κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani./ibna