Βουλγαρία: Υπέγραψε το διάταγμα για εκλογές στις 4 Απριλίου 2021 ο Πρόεδρος Radev

Βουλγαρία: Υπέγραψε το διάταγμα για εκλογές στις 4 Απριλίου 2021 ο Πρόεδρος Radev

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen ανακοίνωσε την ημερομηνία για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 4 Απριλίου.

«Υπέγραψα το διάταγμα για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 4 Απριλίου, μία εβδομάδα μετά την πρώτη ημερομηνία που ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν εκλογές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας σε διάγγελμα του.

Σε μια εποχή που τα θεσμικά όργανα αδειάζουν από την εμπιστοσύνη και συρρικνώνονται σαν πεζοδρόμια, οι εκλογές αποκτούν κρίσιμη σημασία. Αν και είναι από καιρό γνωστό ότι αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν σε πανδημία, κανένα όργανο δεν έχει αναλάβει δράση. Ευχαριστώ όλους όσους απάντησαν στην πρόσκλησή μου για διαβούλευση. Επικέντρωσα την προσοχή του κοινού στην ανάγκη για επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κατά τις εκλογές, πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Περιμένω η πανδημία, η οποία έδειξε ότι θα μπορούσε να είναι όχι μόνο μια πρόκληση αλλά και μια ευκαιρία, επειδή ελήφθησαν αποφάσεις που έχουν καθυστερήσει πολύ. Με διαβεβαίωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ό,τι η τελευταία παρτίδα μηχανών θα παραδοθεί 25 ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών. Περιμένω από την ΚΕΕ να αναλάβει δράση για την ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων. Τα γεγονότα του περασμένου έτους έδειξαν σαφώς ότι οι Βούλγαροι θέλουν αλλαγή. Για να ξεπεραστεί η βαθιά κρίση, οι μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός απαιτούν μια ώρα νωρίτερα για να έχουν ένα νόμιμο κοινοβούλιο και μια λειτουργική κυβέρνηση», σημείωσε ο Radev.

Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να ανακοινώσουν σαφή μέτρα για την υγεία, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την προεκλογική εκστρατεία και για την προσέλευση.

Παροχή από το κράτος προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού τόσο για την εκλογική διοίκηση όσο και για κάθε Βούλγαρο ψηφοφόρο είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η σημασία των αλλαγών στον εκλογικό κώδικα ξεχώρισε, η οποία δεν πρέπει να περιορίζεται στην εξασφάλιση του δικαιώματος ψηφοφορίας των ατόμων που βρίσκονται σε καραντίνα, δήλωσε ο Radev.

Περιμένω από τον νομοθέτη να ψηφίσει και άλλες όχι λιγότερο σημαντικές τροποποιήσεις,  όπως η επιστολική ψήφος των Βούλγαρων στο εξωτερικό, που θα παρεμποδιστεί σοβαρά ακόμη και από την αδυναμία ψήφου, παρακολούθηση βίντεο στα εκλογικά κέντρα και μετάδοση της διαδικασίας καταμέτρησης της ψηφοφορίας. Δίκαιη πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης από όλους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, εξάλειψη της μη αυτόματης καταμέτρησης, αυτόματη ψηφοφορία, τόνισε ο Radev.

Άμεση ήταν η αντίδραση του GERB, με τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Toma Bikov να δηλώνει ότι δεν θα καταθέσει καμιά από τις τροποποιήσεις που ζήτησε ο Πρόεδρος για τον εκλογικό κώδικα. Προτείνεται στον λίγο χρόνο που απομένει μέχρι το τέλος της θητείας της νυν Βουλής να γίνουν τροποποιήσεις στην εκλογική νομοθεσία, που αφορούν τα θεμέλιά της. Παρόμοια προσέγγιση θα παραβίαζε την εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία, εξήγησε ο Bikov.

Ο Αtanas Zafirov, αντιπρόεδρος του βασικού αντιπολιτευόμενου Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP), είπε, ότι εάν υπάρχει καλή οργάνωση, μπορούν να γίνουν λογικές τροποποιήσεις στον Εκλογικό Κώδικα. Η ιδέα για επιστολική ψηφοφορία είναι καλή, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, γιατί έχει χαθεί ο χρόνος./ibna