Η διαστημική τεχνολογία προσφέρει νέες ευκαιρίες στις σλοβενικές εταιρείες

Η διαστημική τεχνολογία προσφέρει νέες ευκαιρίες στις σλοβενικές εταιρείες

Το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας προωθεί την ανάπτυξη εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και την παρουσίασή τους σε ξένες αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές ευκαιρίες έχουν ανοίξει στη διαστημική τεχνολογία, καθώς η συνεργασία της Σλοβενίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) διέθεσε αυτό το τμήμα για τη σλοβενική επιστήμη, καθώς και τη σλοβενική οικονομία, δήλωσε η σλοβενική κυβέρνηση σε δελτίο τύπου.

«Οι τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσονται στο πεδίο της διαστημικής τεχνολογίας έχουν εφαρμοστεί όλο και περισσότερο στην καθημερινή μας ζωή», δήλωσε ο υπουργός Zdravko Počivalšek κατά την ομιλία του στο 13ο ευρωπαϊκό διαστημικό συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 12 και 13 Ιανουαρίου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Business Bridge Europe, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). «Για ένα επιτυχημένο τέλος στην κρίση και για την οικονομική ανάπτυξη, κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται στις εταιρείες μας με υψηλή προστιθέμενη αξία θα αξιολογείται ως καθόλα σημαντική. Αυτό είναι το καθήκον προτεραιότητας κατά το τρέχον έτος.»

Μεταξύ των χορηγών του διαδικτυακού συνεδρίου ήταν εταιρείες και πρακτορεία διαστημικών τεχνολογιών όπως οι Airbus Space, Ariane Group, Adriane Space, Serci ESo, Telespazio, SAS, T Systems, EutelSat, KSAT, Thales, Serco κ.λπ.

Ο Charles Michel, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χαιρέτισε τους συμμετέχοντες και τους πολλούς επιτρόπους για την εσωτερική αγορά, την καινοτομία, τις εξωτερικές υποθέσεις, την άμυνα και το διάστημα, καθώς και άλλους υψηλούς εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρκετούς υπουργούς. Διοργανώθηκαν επίσης 18 συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για θέματα σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, με τη συμμετοχή σλοβενικών εταιρειών στο συνέδριο.

«Οι ομιλητές τόνισαν τον σημαντικό ρόλο του διαστήματος, στο οποίο θα δοθεί πρόσθετη εστίαση και θα επενδυθούν χρηματοοικονομικοί πόροι τα επόμενα χρόνια. Οι διαστημικές τεχνολογίες είναι σημαντικές για την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και ανάκαμψη μετά την πανδημία, για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων, την ψηφιοποίηση, την άμυνας και ασφάλεια, καθώς και για την καλύτερη λειτουργία του δημόσιου τομέα και της καθημερινής ζωής. Ο χώρος αυτός αποτελεί επίσης σημαντική πηγή καινοτομιών που χρησιμοποιούνται σε αρκετούς άλλους τομείς. Οι μικρές, καινοτόμες εταιρείες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό,» τόνισε η κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Počivalšek παρουσίασε τις εμπειρίες και τις κατευθύνσεις της Σλοβενίας στον τομέα του διαστήματος. Τόνισε τη σημασία των διαστημικών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται ήδη στην καθημερινή ζωή και στην καταπολέμηση της πανδημίας, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πεδίο. Με την εκτόξευση των πρώτων δορυφόρων πέρυσι, η Σλοβενία ​​τοποθετήθηκε στον διαστημικό χάρτη. Οι νέες τεχνολογίες που ξεκίνησαν οι δορυφόροι στο διάστημα αποτελούν πρόοδο, με νέες λύσεις στη μικρογραφιοποίηση και την καλύτερη ποιότητα εικόνων από το διάστημα. «Αρκετές εταιρείες της Σλοβενίας ήταν πολύ επιτυχημένες, ειδικά στην παρατήρηση της Γης, και ευχόμαστε πολλές εταιρείες να ενταχθούν στο μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Zdravko Počivalšek. «Οι διαστημικές τεχνολογίες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην έναρξη του νέου οικονομικού κύκλου, επειδή μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, στη βελτιωμένη κινητικότητα, στην επιταχυνόμενη ψηφιοποίηση και στην πιο αποτελεσματική διαχείριση των πόρων.»

Ο χώρος του διαστήματος αντιπροσωπεύει επίσης έναν από τους σημαντικούς τομείς ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Σλοβενία, όταν θα δοθεί μεγάλη έμφαση στον «νέο χώρο», στις νεοσύστατες επιχειρήσεις και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να επιτραπεί γρηγορότερη οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια. /ibna