Τουρκία: Αναβάθμισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2020 ο ΟΟΣΑ

Τουρκία: Αναβάθμισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2020 ο ΟΟΣΑ

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναβάθμισε την Πέμπτη την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη της Τουρκίας το 2020.

Στην τελευταία οικονομική του έρευνα για την Τουρκία, η οργάνωση διαπίστωσε ότι «η ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας από το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν ισχυρή αλλά αντιμετώπισε αντιξοότητες».

Ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 0,2% το 2020 αντί 1,3% όπως αναμενόταν προηγουμένως.

Προβλέπει επίσης ότι η τουρκική οικονομία θα αυξηθεί κατά 2,6% το 2021 και 3,5% το 2022.

Η έκθεση οικονομικής προοπτικής του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκε την 1η Δεκεμβρίου προέβλεπε ότι η ανάπτυξη θα ήταν 2,9% το 2021 και 3,2% το 2022.

Ο παγκόσμιος οργανισμός ανακοίνωσε επίσης ότι υπολογίζει ότι ο μέσος πληθωρισμός στην Τουρκία θα φτάσει το 12% το 2021 και το 10% το 2022.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία πέτυχε να συγκρατήσει τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού σχετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της επιδημίας, χάρη στην ισχυρή υποδομή της εντατικής θεραπείας και τα στοχευμένα lockdowns.

«Η χώρα πήγε στην πανδημική κρίση με υγιή δημόσια οικονομικά αλλά εκτεταμένες δεσμεύσεις εκτός ισολογισμού», σημείωσε επίσης η έκθεση του ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι αυτό έγινε με τη μορφή κρατικών πιστωτικών εγγυήσεων και μέσω δανεισμού από δημόσιες τράπεζες.

Ανέφερε ότι η πλήρης ανάκαμψη από την κρίση προβλέπεται ότι θα πάρει χρόνο, δεδομένου του σχετικά μέτριου δικτύου κοινωνικής ασφάλειας της Τουρκίας και του αυξημένου εταιρικού χρέους.

«Η πανδημία ενίσχυσε τις προκλήσεις της νομισματικής πολιτικής», προσθέτει ο ΟΟΣΑ.

Η επιχειρηματική δύναμη της οικονομίας είναι εντυπωσιακή ακόμη και υπό δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες και περιφερειακές γεωπολιτικές εντάσεις, υπογραμμίζει η έκθεση.

«Η υψηλότερη ποιότητα διαχείρισης θα βοηθούσε την Τουρκία να αποκομίσει μεγαλύτερα οφέλη από τον επιχειρηματικό της πληθυσμό», ανέφερε.

Υπογραμμίζοντας ότι ο COVID-19 έχει αυξήσει την οικονομική πίεση σε παραγωγικούς τομείς, η έκθεση προειδοποίησε επίσης ότι οι τουρκικές εταιρείες υστερούν στην υιοθέτηση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών./ibna