Μαυροβούνιο: Προβλήματα στη λειτουργία του κράτους από τη λεγόμενη «συμβίωση»

Μαυροβούνιο: Προβλήματα στη λειτουργία του κράτους από τη λεγόμενη «συμβίωση»

Η αρχή σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του κράτους προέρχεται από ένα πολιτικό κόμμα διαφορετικό από εκείνο του πρωθυπουργού, ευρέως γνωστή ως «συμβίωση», έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του κράτους του Μαυροβουνίου, και οι ηγέτες καλούνται να το αντιμετωπίσουν για το όφελος των πολιτών.

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović έχει ήδη αρνηθεί να εγκρίνει τα διατάγματα σχετικά με τη δημοσίευση πολλών νόμων και αποφάσεων που του υποβλήθηκαν για υπογραφή από την Κυβέρνηση, τη Συνέλευση ή κάποιο τρίτο αρμόδιο όργανο. Η τελευταία υπόθεση αφορούσε τη διαφωνία με την πρόταση για την απόλυση δύο στρατηγών του Στρατού του Μαυροβουνίου, των Dragutin Drakić και Rajko Pešić. Μεταξύ των νόμων που έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν υπογραφεί είναι ο νόμος για την ελευθερία της θρησκείας, ο οποίος επαναφέρει τις διατάξεις για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο προηγούμενο καθεστώς. Αυτός ο νόμος και η ανάκληση των διατάξεων ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του νέου κυβερνώντος συνασπισμού, ωστόσο ο Đukanović αρνήθηκε να υπογράψει και να τον επισημοποιήσει.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες ο Đukanović αρνήθηκε να υπογράψει την πράξη, το πρόβλημα εντοπίστηκε σε «διαδικαστικά λάθη», οπότε ο Đukanović μπορούσε να ισχυριστεί ότι ενδεχομένως να είχε υπογράψει το έγγραφο, αλλά τώρα δε δύναται καθώς η διαδικασία δεν ακολουθήθηκε. Δύο πράγματα προκύπτουν βάσει αυτού. Το πρώτο είναι ότι ο Đukanović έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από τους πολιτικούς του αντιπάλους σε διαδικαστικά ζητήματα και μπορεί πάντα να βρει εκείνη τη λεπτομέρεια για να επικαλεστεί και να παρατείνει την έγκριση ενός νόμου ή απόφασης. Από την άλλη πλευρά, δείχνει επίσης τη βιασύνη των ηγετών του νέου κυβερνώντος συνασπισμού που θέλουν να αρχίσουν να εκπληρώνουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, αλλά συνεχίζουν να πέφτουν πάνω σε ένα «διαδικαστικό τείχος».

Μία από τις καλύτερες αποφάσεις του νέου Πρωθυπουργού Zdravko Krivokapic ήταν οι προσκλήσεις που εστάλησαν στον Πρόεδρο Đukanović, στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Aleksa Becic και στον Αντιπρόεδρο του Πρωθυπουργού Dritan Abazovic για να συναντηθούν και να συζητήσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της κρίσης από τις ρίζες της. Τα θέματα συζήτησης θα είναι η λειτουργία των θεσμικών οργάνων υπό συνθήκες συνύπαρξης και η λειτουργία του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας.

Ο Đukanović βρίσκεται στην πολιτική σκηνή για περισσότερα από 30 χρόνια και δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα ανασηκώσει απλώς τους ώμους του και θα αρχίσει να υπογράφει κάθε πράξη που υποβάλλεται μπροστά του. Αντιθέτως, θα πρέπει να αναμένεται ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση θα εμφανίζονται στο κοινό με τη γνωστή φράση ότι «συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά», γεγονός που σημαίνει ότι τίποτα δεν προέκυψε από τη συμφωνία.

Ωστόσο, σε μια τέτοια κατάσταση, είναι καλό που θα συναντηθούν αύριο. /ibna