Κύπρος: Την απόδειξη των ισχυρισμών για τα «χρυσά διαβατήρια» ζητά ο Αναστασιάδης από το δημοσιογράφο

Κύπρος: Την απόδειξη των ισχυρισμών για τα «χρυσά διαβατήρια» ζητά ο Αναστασιάδης από το δημοσιογράφο

Συνεχίζει το ζήτημα των «χρυσών διαβατηρίων» να ταλανίζει την πολιτική σκηνή της Κύπρου, σε μια περίοδο όπου γίνονται προσπάθειες για επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των δυο κοινοτήτων για την επίλυση του Κυπριακού.

Το νέο επεισόδιο στο σήριαλ με τα «χρυσά διαβατήρια», ήταν το άρθρο του δημοσιογράφου και παραιτηθέντα πλέον διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου, Ανδρέα Παράσχου, στο οποίο υποστηρίζει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είχε εκμυστηρευθεί στον Αλέξη Τσίπρα ότι η υπόθεση με τα «χρυσά διαβατήρια» απέφερε στο γραφείο του 300 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μάλιστα κατέθετε στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις, κάτι όμως που διέψευσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με δήλωση του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με ανακοίνωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, πήρε θέση για τις τελευταίες εξελίξεις αναφέροντας στη γραπτή δήλωση του.

«Αναφορικά με την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών για το θέμα που προέκυψε με τον δημοσιογράφο κ. Ανδρέα Παράσχο και την εφημερίδα στην οποία εργαζόταν, και ότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το όλο συμβάν αφήνει εκτεθειμένους τους κρατούντες και συγκεκριμένα το προεδρικό περιβάλλον, θέλουμε απλώς να υποδείξουμε ότι ο δημοσιογράφος τόσο με την επιστολή παραίτησής του όσο και με σημερινές δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Πολίτη, ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι πεπεισμένος πως ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε κανένας άλλος από το Προεδρικό Μέγαρο ή την Κυβέρνηση παρενέβη προς τους εκδότες της εφημερίδας.

Περαιτέρω, ο κ. Παράσχος δήλωσε «έχω γράψει απίστευτα πράγματα για τον Πρόεδρο κατά καιρούς, έχω γράψει άρθρο το 2018 με σκληρό τίτλο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος ούτε τηλεφώνησε ούτε απείλησε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε καμιά περίπτωση δεν παρενέβη στο θέμα όπως καμιά παρέμβαση δεν έγινε από αξιωματούχο ή λειτουργό του Προεδρικού Μεγάρου.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη 40χρονη πολιτική του διαδρομή εμπράκτως απέδειξε ότι αποδέχεται την κριτική του Τύπου, όσο σκληρή και αν είναι αυτή.

Αυτά για την αποκατάσταση των αληθών γεγονότων και την τοποθέτηση των πραγμάτων στη σωστή τους βάση».

Με γραπτή δήλωση πήρε θέση και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην οποία αναφέρει:

«Παρακολουθώ με θλίψη μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός μου, είτε με ψίθυρους είτε μέσα από ψευδή δημοσιεύματα.

Με πλήρη σεβασμό στην ελευθερία των ΜΜΕ αλλά και στην ελευθερία του λόγου απέφυγα, στη 40χρονη παρουσία μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας, την όποια άσκηση των νομικών μου δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας πως η εμπλοκή στα κοινά έχει ως συνεπακόλουθο και το αναφαίρετο δικαίωμα των ΜΜΕ και των εκπροσώπων τους να με κρίνουν ή και να με επικρίνουν.

Η ανοχή, όμως, στην κριτική φαίνεται ότι έχει παρερμηνευτεί από κάποιους που ακόμα και με κακόβουλα και ψευδή δημοσιεύματα ή ψιθυρολογία θεωρούν πως προσφέρουν καλή υπηρεσία στον τόπο και στον λαό.

Μετά την κατηγορηματική διάψευση από τον τέως Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα, θα ήθελα να καλέσω τον φίλο δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο είτε να τεκμηριώσει τα όσα αβάσιμα προέβαλε στην πρόσφατη αρθρογραφία του, ή να παραδεχθεί πως υπήρξε θύμα παραπληροφόρησης».

Αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις του Ανδρέα Παράσχου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, τον οποίο επικαλείται ως γνώστη των γεγονότων ο Παράσχος, σημειώνει σε ανάρτηση του στο Twitter. «Πληροφορίες και φήμες ακούμε καθημερινά από πολλούς και διάφορους. Το ορθό είναι να ζητούμε διερεύνηση. Γι αυτό εδώ και μήνες το ΔΗΚΟ ζητά έλεγχο και διαφάνεια και επιμένουμε να δοθούν οι Φάκελοι πολιτογραφήσεων στην ΕΥ».

Νωρίτερα ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Συντακτών Κύπρου αναφορικά με την παραίτηση του Ανδρέα Παράσχου από την θέση του Διευθυντή της «Καθημερινής Κύπρου». Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων η ΕΣΚ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία της για τη θλιβερή κατάληξη που είχε αρθρογραφικό συμβάν με τον μέχρι πρότινος Διευθυντή Σύνταξης της «Καθημερινής» Κύπρου, συνάδελφο δημοσιογράφο, μέλος της ΕΣΚ, Ανδρέα Παράσχο. Συνεχίζοντας στην ανακοίνωση της ΕΣΚ, σημειώνει ότι «το όλο συμβάν τραυματίζει ιδιαίτερα την ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία στον τόπο μας» προσθέτοντας ότι «το όλο συμβάν είναι θλιβερό, ανησυχητικό και επικίνδυνο. Αφήνει δε εκτεθειμένους όχι μόνο τους εκδότες-εργοδότες της «Κ» αλλά και τους κρατούντες και συγκεκριμένα το προεδρικό περιβάλλον»./ibna