Κροατία: Επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΕΞ στη σεισμόπληκτη Petrinja

Κροατία: Επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΕΞ στη σεισμόπληκτη Petrinja

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian επισκέφθηκε την Petrinja, την πόλη στην κεντρική περιοχή της Κροατίας που υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Le Drian είπε ότι η επίσκεψή του, η οποία είχε προγραμματιστεί νωρίτερα, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει χωρίς να πραγματοποιήσει πρωτίστως στάση στις σεισμόπληκτες περιοχές. Απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης στους στρατώνες της Petrinja, είπε ότι θα ήταν αδιανόητο να έρθει στην Κροατία χωρίς να επισκεφτεί την Petrinja.

«Ήθελα να ξεκινήσω το ταξίδι μου με μία επίσκεψη στην Petrinja και την περιοχή, για να εκφράσω την συμπόνοια μου και να δείξω πόσο συγκλονισμένοι είμαστε στη Γαλλία από αυτό που συνέβη στον πληθυσμό εδώ,» δήλωσε ο Le Drian, εκφράζοντας αλληλεγγύη προς τους διασώστες για «την εξαιρετική τους δουλειά.»

Ο Le Drian είπε ότι οι Γάλλοι θυμούνται την υποστήριξη της Κροατίας όταν η Παναγία των Παρισίων τυλίχθηκε στις φλόγες.

Ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας Gordan Grlić Radman ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του για την επίσκεψη και την υποστήριξή του.

«Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας, οικονομικά και υλικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά. Αυτή η έκφραση αλληλεγγύης δείχνει ότι οι Κροάτες πολίτες δεν είναι μόνοι,» δήλωσε ο Grlić Radman.

Ο δήμαρχος της Petrinja Darinko Dumbović είπε στον Le Drian ότι οι δυνάμεις του Ναπολέοντα είχαν εγκατασταθεί στην Petrinja κάποια στιγμή και άφησαν το στίγμα τους στην πόλη, προτείνοντας κάθε κράτος μέλος της ΕΕ να αναλάβει την ανακατασκευή ενός συγκεκριμένου κτηρίου στην πόλη.

Αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την κομητεία Sisak-Moslavina στις 29 Δεκεμβρίου, η Γαλλία έστειλε 240 σκηνές με εξοπλισμό, ενώ αναμένεται η άφιξη 6 κοντέινερ στέγασης από τη Γαλλία.

Αργότερα σήμερα, ο Le Drian θα πραγματοποιήσει επίσημη συνάντηση με τον Κροάτη ομόλογό του Grlić Radman στο Ζάγκρεμπ. Ο Le Drian θα συναντηθεί επίσης με τον Πρωθυπουργό Andrej Plenkovic και τον Πρόεδρο Zoran Milanovic για να συζητήσουν τις προετοιμασίες για την προεδρία της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2022, την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τις εξελίξεις στη μετά-Brexit εποχή. /ibna